ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Είμαστε πίσω στον αντιγριπικό εμβολιασμό - Ανησυχία για τα περιστατικά στην Κροατία

ΜΑΣΚΕΣ
Μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε ομάδες πληθυσμού.
INTIME NEWS

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού, ειδικά  για τις ευπαθείς ομάδες. 

Ένας μήνας συμπληρώνεται από την έναρξη της συνταγογράφησης του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης και μέχρι τη Δευτέρα (25/10/2021) είχαν πραγματοποιηθεί λίγο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Ο αριθμός αυτός υπολείπεται σαφώς από τον αντίστοιχο της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, κατά τη χθεσινή (26/10/2021) ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του κορονοϊού, προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει μία συν-λοίμωξη.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για ποσοστά εμβολιασμού έναντι της γρίπης κατά ομάδες και τόνισε ότι «διαπιστώνει κανείς ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη. Όταν είναι 4.000 εμβολιασμοί εγκύων, 5.000 εμβολιασμοί παχύσαρκων ατόμων ενηλίκων και παιδιών, όπως και 20.000 υγειονομικών».

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη. Ας θυμόμαστε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον» επισήμανε. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και όταν ο ιός της γρίπης κυκλοφορούσε ακόμα, η ταυτόχρονη λοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%. Επίσης, η συν-λοίμωξη του ιού της γρίπης και του κορονοϊού διπλασιάζει και τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν.

Παράλληλα χθες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) απηύθυνε μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τη γρίπη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Ο τύπος αυτός του ιού της γρίπης φαίνεται ιδιαιτέρως σοβαρώς για τα ηλικιωμένα άτομα, επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου. «Και γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί σε όχι απόλυτα προβλέψιμο χρόνο, να έχει ως συνέπεια την παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη» πρόσθεσε.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε την ανάγκη να γίνουν έγκαιρα τα εμβόλια που πρέπει, τόσο το αντιγριπικό όσο και έναντι του κορονοϊού, είτε πρόκειται για τρίτη δόση είτε για αρχική. Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται χρονική απόσταση ανάμεσα στα δύο, όπως έχει δηλώσει η κυρία Θεοδωρίδου σε προηγούμενες ενημερώσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά

Τραγικός θάνατος 7χρονου στις ΗΠΑ: Τον κατασπάραξε ο σκύλος που είχε σώσει η οικογένειά του

Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων