ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός παιδιών για τον κορονοϊό: Έτσι θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση από τις 15 Δεκεμβρίου

Eμβολιασμός παιδιών για τον κορονοϊό
Τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορονοϊό στην Ελλάδα από τις 15 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
AP PHOTO

Τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορονοϊό στην Ελλάδα από τις 15 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Με την ένταξη και των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό στην Ελλάδα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα ξεκινήσουν στις 15 Δεκεμβρίου ενώ πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 10 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το κλείσιμο των σχετικών ραντεβού.

Όπως σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους τα πρώτα εμβόλια κορονοϊού για τα παιδιά 5-11 ετών αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer αλλά με μικρότερη δόση από αυτή που χορηγείται στις ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Συγκεκριμένα τα παιδιά 5-11 ετών θα λάβουν δόση 10mg αντί των 30mg που λαμβάνουν όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Το εμβόλιο πάντως θα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων η μια από την άλλη.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας. Όπως διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος.

«Παραδείγματος χάρη στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι «στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμόσουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς, όπως κάναμε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ενώ αναλυτικές οδηγίες θα υπάρξουν από την Παρασκευή στο emvolio.gov.gr».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό 164.011 παιδιά ηλικίας έως 17 ετών ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί 9.000 μολύνσεις από Covid-19 σε παιδιά.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε «κάποιες σημαντικές αλλαγές που έχουμε και μας έχουν βοηθήσει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Παραδείγματος χάριν, η Pfizer από τις αρχικές 5 ημέρες που μπορούσε να διατηρηθεί το εμβόλιο σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς, αυτή τη στιγμή διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 για ένα μήνα, καθώς επίσης και έχει παραταθεί η ημερομηνία λήξης των εμβολίων, από τους 6 μήνες στους 9 μήνες. Παραμένει όμως το επιχειρησιακό και το διαχειριστικό πρόβλημα των πολλαπλών δόσεων, το οποίο ισχύει και για τα παιδιατρικά. Να σημειώσω εδώ ότι από ένα φιαλίδιο έχουμε 10 δόσεις εμβολίου, οι οποίες θα πρέπει να καταναλωθούν εντός 12 ωρών. Δηλαδή από τη στιγμή που θα ανοίξει ένα φιαλίδιο, θα πρέπει να εμβολιαστούν 10 παιδιά, έτσι ώστε κατά το δυνατόν να μην χάνουμε δόσεις στα παιδιατρικά εμβόλια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Γαλάτσι: Καρτέρι θανάτου στον 35χρονο πυγμάχο - Είχαν εκτελέσει μαφιόζικα τον θείο του

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα

Γιάννης Βασιλείου: «Την βίαζε στα καμαρίνια. Δε μετάνιωσα που δεν αντέδρασα» - Έξαλλη η Φαίη Σκορδά