ΥΓΕΙΑ

Μπουρλά: Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει πιο σύντομα την τέταρτη δόση του εμβολίου

Μπουρλά για μετάλλαξη Όμικρον
Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει πιο γρήγορα τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό εξέφρασε ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer
AP PHOTO

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει πιο γρήγορα τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό εξέφρασε ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό να πραγματοποιηθεί πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εξηγώντας ότι αυτό θα οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον.

Όπως είπε στο CNBC ο κ. Μπουρλά μπορεί να χρειαστεί πιο γρήγορα η τέταρτη δόση μετά τα στοιχεία των πρώτων ερευνών που δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που δημιουργεί το εμβόλιο της Pfizer.

H προηγούμενη εκτίμηση του Μπουρλά για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ήταν ότι θα γινόταν 12 μήνες μετά την τρίτη δόση. «Με τη μετάλλαξη Όμικρον θα πρέπει να περιμένουμε και να το δούμε αυτό γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να τη χρειαστούμε (σ.σ. την τέταρτη δόση) νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Την Τετάρτη η Pfizer ανακοίνωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου για την covid-19 δεν παρέχουν επαρκή προστασία, όμως η τρίτη δόση αδρανοποιεί τη μετάλλαξη Όμικρον.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ανάπτυξη εμβολίου προσαρμοσμένου στη μετάλλαξη Όμικρον και αν κριθεί αναγκαίο, θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2022.

«Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε δήλωσή του. Αντίστοιχα ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ούγκουρ Σαχίν, δήλωσε πως, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα αρκετή προστασία από τη νόσο.

Η μελέτη έγινε σε ορό αίματος από άτομα που είχαν λάβει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού. Τα δείγματα συλλέχθηκαν τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ή ένα μήνα μετά την τρίτη δόση. Τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: Εδώ σκότωσε τον σύντροφο της μητέρας του ο 51χρονος - Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

Ποιος ήταν ο πρώην μετρ του Νότη Σφακιανάκη που αυτοκτόνησε - «Ράγισε» καρδιές το αντίο του Μουκίδη

Δύσκολες στιγμές για την Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι είπαν οι γιατροί στο Παρίσι για τα εγκαύματα

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση