ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός παιδιών για τον κορονοϊό: Πότε αναμένεται η επόμενη παρτίδα εμβολίων

 εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών για τον κορονοϊό
Ξεκινά σήμερα και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών για τον κορονοϊό
AP PHOTO

Ξεκινά σήμερα και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών για τον κορονοϊό

Με 60.000 δόσεις του ειδικά προσαρμοσμένου εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και αυτής της ηλικιακής κατηγορίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η επόμενη μεγάλη παρτίδα εμβολίων για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών αναμένεται στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι τις 5 Ιανουαρίου ώστε να προγραμματιστούν νέα ραντεβού και να υπάρξει μια ομαλή ροή στους εμβολιασμούς.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην την περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τα παιδιά τους και μέχρι χθες, Τρίτη, το απόγευμα τα ραντεβού ανερχόταν σε 31.000.

Όπως εξήγησαν την Τρίτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού». Περιέγραψαν, ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, για αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Μέχρι στιγμής, πάνω από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως. «Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό». Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια, σημείωσαν οι καθηγήτριες.

Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισαν, ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις». Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα.

«Το εμβόλιο προσφέρει ευρύτερη προστασία από τη νόσηση, για το λόγο τούτο συστήνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει», κατέληξαν Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»