ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη στις 12:00

Θεσσαλονίκη
Θα κριθεί η επίσπευση των μέτρων
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη (29/12/2021) στις 12.00 για να επαναξιολογήσει την κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Τα νέα κρούσματα που αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, θα αγγίξουν τις 20.000. Ο διπλασιασμός των μολύνσεων σε 24 ώρες δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα, ενώ δεν αποκλείεται τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να τεθούν σε ισχύ πριν από την Πρωτοχρονιά.

Την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων δεν απέκλεισε, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr. «Στην κυβέρνηση παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σταθμίζουμε τα δεδομένα και είμαστε σε εγρήγορση. Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την χρονική μετάθεση των νέων μέτρων αφού ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής, η οποία συνεδριάζει αύριο», είπε ο κ. Οικονόμου.

Επικίνδυνη η «Όμικρον» για τις μεγάλες ηλικίες

«Επικρατεί η Όμικρον, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα, ήδη, στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000, που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά, εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης» πρόσθεσε. «Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», τόνισε.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στοχεύσεις: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς». Επίσης, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τη διασπορά, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%», ανέφερε και πρόσθεσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυρίαρχη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για 20.000 μολύνσεις

Έκτακτο επίδομα σε 630.000 δικαιούχους - Πότε θα το λάβουν - Ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ - Ποια οχήματα αφορούν