ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου στο ΑΧΕΠΑ - Γιατί γίνεται ΕΔΕ

Θάνος Πλεύρης
«Δεν έχει δοθεί το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία» τόνισε ο υπουργός Υγείας
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πρόβλημα στη διατύπωση και όχι στον σκοπό, έχει το έγγραφο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ που προκάλεσε αντιδράσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Διευκρινίσεις για την υπόθεση έδωσε ο υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το πρωί της Πέμπτης (24/03/2022). «Στο ΑΧΕΠΑ πράγματι υπήρχε ένα έγγραφο, για το οποίο δόθηκαν εξηγήσεις από τη Διοίκηση. Ποια είναι η πραγματικότητα; Δυστυχώς -και γίνεται ΕΔΕ στο ΑΧΕΠΑ- ένας συμπολίτης μας που ήταν να πάρει ένα υλικό 18 χιλιάδων ευρώ για προγραμματισμένο χειρουργείο, για κάποιον περίεργο λόγο πήρε άλλος συμπολίτης μας τη σειρά του και πήρε το υλικό που του αντιστοιχούσε» δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

«Ήταν ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου, αλλά ο σκοπός για τον οποίο βγήκε ήταν να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη σειρά των χειρουργείων και σε αυτό το κομμάτι το Υπουργείο στηρίζει απόλυτα τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, η οποία πρέπει να κάνει την έρευνα, αλλά να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς τις διατυπώσεις. Τίποτε άλλο, καμία παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών που τους σεβόμαστε απόλυτα και αυτοί είναι που αποφασίζουν για τις θεραπείες και στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας μαζί με τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων

Συνολικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για τα μέτρα κατά της πανδημίας έχει η κυβέρνηση, με την αποκλιμάκωση να γίνεται σιγά-σιγά. «Ξεκινήσαμε από κάποιους χώρους που θεωρούμε ότι είναι πιο ελεγχόμενοι. Βγάλαμε τη μάσκα από τους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα παραμένει στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς επιτρέπεται μόνο με τεστ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Η πανδημία, πάντως, δεν έχει τελειώσει, είναι δυναμική και με βάση την πορεία της θα κλιμακώνονται και αποκλιμακώνονται τα μέτρα. «Μίλησα με τον κύριο Hans Kluge και υπάρχει μεγάλη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ενδεχομένως από το Σεπτέμβρη, ακόμα και χωρίς να έχει εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, θα έχουμε πάλι έξαρση» τόνισε. «Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα δεν παράγουν νοσηλείες, επομένως θα ήταν δογματικό να παραμείνουμε σε ένα σκληρό μοντέλο. Αν μεταβληθούν αυτά τα στοιχεία, προφανώς αυτό το μοντέλο θα αλλάξει» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η άρση του προστίμου στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Όταν μπήκε το πρόστιμο ήμασταν σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας και το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό. Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε. Το Σεπτέμβριο που περιμένουμε ότι πάλι θα πιεστεί το ΕΣΥ, το πρόστιμο θα επανέλθει. Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο». Πάντως, το μέτρο απέδωσε σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. «Η επιβολή προστίμου είχε ως αποτέλεσμα από τις περίπου 560.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν περισσότεροι από 250.000 και η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό να έχει ξεπεράσει το 90%».

Όσοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι, θα πληρώσουν ποσό 300 ευρώ, το οποίο θα καταλογιστεί μέχρι τις 15 Απριλίου, ημέρα άρσης του μέτρου.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών