ΥΓΕΙΑ

Πρωτοβουλία Λοβέρδου για ανακύκλωση φαρμάκων

Πρωτοβουλία Λοβέρδου για ανακύκλωση φαρμάκων

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης φαρμάκων, που έχει εφαρμόσει από το Μάρτιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Περίπου 12.000 ειδικοί πράσινοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε φαρμακεία όλης της χώρας, όπου οι πολίτες πετούν τα ληγμένα φάρμακα. Στη συνέχεια μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο φροντίζει τη μεταφορά τους σε ειδικά κέντρα αδρανοποίησης και καύσης στο εξωτερικό.

Με το σύστημα της ανακύκλωσης προστατεύεται το περιβάλλον, καθώς μέχρι τώρα εκατομμύρια τόνοι φαρμάκων κατέληγαν στις χωματερές, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. «Ο κόσμος μπορεί να απορρίπτει τα ληγμένα φάρμακα στους ειδικούς κάδους, αφού προηγουμένως έχει κάνει το διαχωρισμό στο σπίτι του. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι οι κάδοι είναι για φάρμακα και χημικές ουσίες, που μπορούν να αδρανοποιηθούν και όχι για οδοντόκρεμες, αντηλιακά και άλλα παρόμοια», δηλώνει στο newsbomb o κ. Γρηγόρης Μαρκάζος, που διατηρεί φαρμακείο στην Παλαιά Κοκκινιά.

Εκτός όμως από οικολογική συνείδηση, οι πολίτες αποδεικνύουν και την ανθρωπιά τους. Όσα φάρμακα δεν έχουν λήξει και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δωρίζονται σε κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία για τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη και για οικονομικούς λόγους τα στερούνται. Όπως λέει ο κ Μαρκάζος στην κάμερα του newsbomb, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.

Ο Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών ζητά από την πολιτεία να βοηθήσει στη δημιουργία ενός εργοστασίου αδρανοποίησης, για το οποίο υπάρχουν τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να μην απαιτείται η μεταφορά των φαρμάκων στο εξωτερικό για την αδρανοποίηση και την καύση τους.