ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Ενίσχυση του νοσηλευτικού επαγγέλματος για τη θωράκιση του συστήματος υγείας

Ανδρέας Ξανθός
Μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών και ένταξη στα ΒΑΕ, μεταξύ των προτάσεων
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή», ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε εύσημα προς τους σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες στον υγειονομικό τομέα».

«Η παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή αποτελεί μια αφορμή να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ένα λειτούργημα που στήριξε και στηρίζει με αυταπάρνηση το καθημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας στην πιο βαθιά και παρατεταμένη υγειονομική κρίση. Ο συνδυασμός της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 με τη διαχείρισή της από μία ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ήταν καταστροφικός και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς. Πέρα από την απαράγραπτη αξία του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα νοσοκομεία, είναι κομβικής σημασίας η συμβολή των νοσηλευτριών και νοσηλευτών σε άλλους τομείς της υγείας, όπως την κατ’ οίκον φροντίδα, την κοινοτική υγεία, τη σχολική νοσηλευτική, την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας κ.α.» αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Όμως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε εύσημα προς τους σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες στον υγειονομικό τομέα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού λειτουργήματος. Το μεγάλο δίδαγμα της πανδημίας είναι η ανάγκη για μια μεγάλη επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει παρουσιάσει συνολικό πρόγραμμα υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το επάγγελμα των νοσηλευτών:

1. Στελέχωση με μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των ετήσιων αποχωρήσεων, μονιμοποίηση συμβασιούχων που υπηρετούν ήδη στις Δημόσιες Δομές Υγείας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άμεση επιστροφή των νοσηλευτών/τριών που βρίσκονται σε αναστολή.

2. Μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού και ένταξη στα ΒΑΕ.

3. Ενιαίος Νοσηλευτικός κλάδος που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ).

4. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον εκδημοκρατισμό της λειτουργία της.

5. Κρίσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με θεσμικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ισονομία και αξιοκρατία.

6. Θεσμικά, Επαγγελματικά & Εκπαιδευτικά ζητήματα: Επαναλειτουργία του ΕΣΑΝ, νέο θεσμικό πλαίσιο των Νοσηλευτικών Επιτροπών (ΝΟΕ), Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου για τοποθετήσεις και μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού, Νοσηλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση κ.α.».

Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας προϋποθέτει απαραιτήτως ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά του νοσηλευτικού επαγγέλματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται σταθερά υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας και έχει την πολιτική βούληση να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του».

Διαβάστε επίσης:

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Κάλεσμα για έμπρακτη στήριξη στα δικαιώματα των ασθενών