ΥΓΕΙΑ

Τρίτη δόση για τα παιδιά 5-11 ετών εξετάζει το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών

Εμβόλιο covid-19
Αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στις ΗΠΑ
AP

Το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών, εξετάζει η συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), στη σημερινή της (9/05/2022) συνεδρίαση.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των CDC για τις Εμβολιαστικές Πρακτικές (ACIP) ενδέχεται να συστήσει τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου για κάποια παιδιά που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά πιθανόν δεν θα κρίνει ότι είναι απαραίτητη για όλα. Έχει προηγηθεί η έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, την Τρίτη (17/05/2022). Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα της covid-19.

«Η (παραλλαγή) Όμικρον και άλλα στελέχη που μοιάζουν με την Όμικρον, έχουν προκαλέσει κάποιο βαθμό ασθένειας στα παιδιά, αλλά μικρότερο σε σχέση με τη Δέλτα, οπότε υπάρχει ουσιαστικό όφελος (από μια ενισχυτική δόση);», διερωτήθηκε ο Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος για τις Λοιμώδεις Νόσους (National Foundation for Infectious Diseases). Τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι εταιρείες στον FDA δείχνουν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απάντηση έναντι της Όμικρον στα υγιή παιδιά, ηλικίας 5 με 11 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η σοβαρή νόσηση είναι σχετικά σπάνια, κυρίως για τα παιδιά που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Ο Δρ. Πολ Όφιτ, παιδίατρος που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαντέλφια, εκτίμησε ότι οι ενισχυτικές δόσεις στα παιδιά δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη της πανδημίας, αν και ενδέχεται να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα προστασία έναντι της ήπιας νόσησης και κάποια επιπλέον προστασία από τη σοβαρή νόσηση στα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αν η Συμβουλευτική Επιτροπή συστήσει τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης στα παιδιά, η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Γουαλένσκι, πιθανόν θα στηρίξει την πρόταση της επιτροπής.

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας 5 με 11 ετών -το 29% του συνόλου- θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα κατά της covid-19 με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNtech. Το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη για χρήση στα παιδιά κάτω των 5 ετών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Οι επαναλοιμώξεις από covid θα γίνουν ρουτίνα», λένε οι επιστήμονες

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων