ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Πενιχρές» οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Νοσοκομειακοί γιατροί
INTIME NEWS

Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, οι οποίες έχουν κρίνει αντισυνταγματικό το ιατρικό μισθολόγιο, υποστηρίζει η Όμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).  

«Οι πενιχρές αυξήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών, πολύ περισσότερο δε που δεν είπε κουβέντα για αυξήσεις στους υπόλοιπους υγειονομικούς του δημόσιου συστήματος υγείας με τους οποίους δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού» σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεσοσταθμική αύξηση 10% στο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η αύξηση αυτή όχι μόνο δεν αναπληρώνει τις απώλειες στο εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά είναι και πολύ πίσω από τις ανάγκες λόγω της εκτίναξης του κόστους ζωής. «Οι μειώσεις μόνο στο βασικό μισθό κυμαίνονται από 30% για τον ειδικευόμενο γιατρό και φτάνουν στο 40% για τον διευθυντή ΕΣΥ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, το πετσόκομμα του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, την κατάργηση του 13ου, 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας, την άγρια φορολόγηση των εφημεριών οι οποίες πριν φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%» εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.

Σύμφωνα δε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει ότι «αρνείται (όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου οι οποίες οριστικά και αμετάκλητα έχουν κρίνει αντισυνταγματικό το ιατρικό μισθολόγιο του Ν.4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το προηγούμενο ιατρικό μισθολόγιο του Ν.4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ».

Την ίδια ώρα, η καθυστερημένη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών έχει γίνει κανονικότητα, καταγγέλλουν οι γιατροί. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας και της Αναπληρώτριας από το βήμα της Βουλής τον Ιούνιο του 2022, για την άμεση πληρωμή των εφημεριών, καθυστερεί συνεχώς η εκταμίευση του τριμηνιαίου κονδυλίου πληρωμής των τακτικών εφημεριών. Επιπλέον, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι «όχι μόνο δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την πολυδιαφημιζόμενη πρόσθετη αποζημίωση αλλά πληρώνονται, όποτε και αν πληρωθούν, έναντι τις τακτικές εφημερίες».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ (2018 – 2022) και του Αρείου Πάγου (2022), που επιβάλλουν την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2012, καθώς και την αποπληρωμή σε όλους και όλες και των αναδρομικών διαφορών των 11 τελευταίων ετών που προκύπτουν». Επίσης, ζητούν την επαναφορά των επιδομάτων που έχουν καταργηθεί. Ως προς τις εφημερίες, ζητούν να αυξηθεί η αποζημίωση των εφημεριών, ενώ για τις «πρόσθετες εφημερίες (που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς) να είναι πλήρως αφορολόγητες».

Σχετικές ειδήσεις