ΥΓΕΙΑ

Στα όριά τους οι παθολόγοι στο «Γ. Γεννηματάς» - M. Γκάγκα στο Newsbomb.gr: Θα προκηρυχθούν θέσεις

ΓΝΑ "Γ.Γεννηματάς"
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι παθολόγοι του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
NEWSBOMB.GR

Αποφασισμένοι να μην δέχονται στο εξής τα «εντέλλεσθε» της διοίκησης είναι οι Παθολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», αρνούμενοι να δουλεύουν σε καθεστώς «υπερεφημέρευσης και επισφαλών εφημεριών».

Σε κείμενο που υπογράφουν πάνω από 45 παθολόγοι του νοσοκομείου, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Εργαζόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας και βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι τρεις παθολογικές κλινικές έχουν γονατίσει κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης» αναφέρουν. «Δεν επαρκούμε πια, ούτε για να καλύψουμε στο ελάχιστο το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης. Για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός να εφημερεύσει, καθώς όλοι έχουν φτάσει στο πλαφόν τους» προσθέτουν.

Τονίζοντας τα προβλήματα υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης, οι παθολόγοι του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη (27/09/2022), στο προαύλιο του νοσοκομείου. Από τις 30 οργανικές θέσεις ειδικευόμενων Παθολόγων, αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι 20. Ενώ ο αριθμός εφημεριών που προβλέπει ο νόμος ανά μήνα είναι 7, οι ειδικευόμενοι Παθολογίας με «εντέλλεσθε» ξεπερνούν το όριο σε μόνιμη βάση. Επίσης, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται σωστή εκπαίδευση. Η διοίκηση, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες μετακινεί ειδικευόμενους γιατρούς άλλους ειδικοτήτων με βασική εκπαίδευση την Παθολογία, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Αποτέλεσμα είναι να παραιτούνται ειδικευόμενοι Παθολογίας, ενώ στη λίστα αναμονής για ειδικότητα υπάρχουν μόνο δέκα γιατροί, όμως μας είπαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Λόγω συνθηκών, το «Γ. Γεννηματάς» δεν είναι στις προτιμήσεις των νέων γιατρών. Η κατάσταση στα ΤΕΠ δε, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Οι εφημερίες γίνονται με έναν ειδικευόμενο Παθολόγο και η αναμονή για εξέταση φτάνει τις 8 ώρες, ενώ για νοσηλεία τις 12.

Η Γεωργία Φίλιππα, επικουρικός Παθολόγος στο νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου: «Το κείμενο υπογράφουμε 45 παθολόγοι, είναι μια προσπάθεια μηνών γιατί οι ελλείψεις δεν έχουν προκύψει τώρα. Αν μέχρι πρότινος η ασφάλεια των ασθενών κρεμόταν από μία τρίχα, κι αυτή έχει κοπεί. Πλέον κινδυνεύει κόσμος, εδώ και μήνες αναγκαζόμαστε να κάνουμε εφημερίες πολύ πάνω από το πλαφόν, αναγκαζόμαστε να κάνουμε κουτσουρεμένες βάρδιες στα Επείγοντα, εσωτερικές εφημερίες με λιγότερους γιατρούς από αυτούς που προβλέπει το ελάχιστο όριο ασφαλείας».

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, Επικουρική παθολόγος, μέλος ΔΣ του Σωματείου του νοσοκομείου και μέλος του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ, τόνισε: «Έχουμε ξεκινήσει μια κινητοποίηση οι παθολόγοι του νοσοκομείου, διότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ζούμε επικίνδυνες στιγμές και για την υγεία τη δική μας και των ασθενών που έρχονται στο νοσοκομείο μας. Διεκδικούμε μαζικές, μόνιμες προσλήψεις. Τους τελευταίους μήνες και μέσα στην περίοδο της πανδημίας, υποχρεωνόμαστε σε υπερεργασία και υπερεφημέρευση. Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε καταθέσει προγράμματα ασφαλή, με τα όρια των εφημεριών που ορίζει ο νόμος και αυτό έχει σαν συνέπεια να μειωθεί ο αριθμός των παθολόγων που εφημερεύουν κάθε μέρα στα παθολογικά τμήματα».

Γκάγκα: Ό,τι αίτημα έχει μεταφερθεί, το έχουμε υπογράψει

«Δεν έχει γίνει κάποιο σχετικό αίτημα» από το συγκεκριμένο νοσοκομείο για ενίσχυση των παθολογικών κλινικών με επικουρικό προσωπικό, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο Newsbomb.gr. Μάλιστα, εμφανίστηκε έκπληκτη από την κινητοποίηση των γιατρών, καθώς προηγουμένως δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία με το Υπουργείο.

«Ό,τι αίτημα έχει μεταφερθεί, το έχουμε υπογράψει» τόνισε. «Θα προκηρύξουμε θέσεις μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο» για το ΕΣΥ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τη μεταφορά των κρίσεων στα νοσοκομεία, με μοριοδότηση από τις ΥΠΕ.

Πάντως, η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι πράγματι το κείμενο διαμαρτυρίας υπογράφει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων. Επίσης τόνισε ότι το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» είναι ένα νοσοκομείο κορμού για την Αθήνα, με μεγάλες εφημερίες και πολυάριθμους ασθενείς που προσέρχονται στα Επείγοντα.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας ελέγχει τις ανάγκες, την επισκεψιμότητα και την κίνηση των νοσοκομείων και αναλόγως προχωρά στην έγκριση αιτημάτων και στις τοποθετήσεις επικουρικού και μόνιμου προσωπικού, σημείωσε, τέλος, η Μίνα Γκάγκα.

Στο υπουργείο Υγείας οι γιατροί

Στο πλευρό των παθολόγων του «Γ. Γεννηματάς» είναι το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. «Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του νοσοκομείου που όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την επίλυση του προβλήματος, αλλά αντίθετα προσπαθεί να αναγκάσει τους γιατρούς και κυρίως τους ειδικευόμενους να πραγματοποιήσουν υπεράριθμες εφημερίες, ενώ ο νόμιμος αριθμός των εφημεριών για τους ειδικευόμενους είναι 7 ανά μήνα. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων στο νοσοκομείο Γεννηματάς και απαιτούμε:

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.

- Άμεση πρόσληψη των ειδικευόμενων που βρίσκονται στη λίστα αναμονής ώστε να πληρωθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις ειδικευόμενων.
Αύξηση των θέσεων ειδικευόμενων στις παθολογικές κλινικές ώστε να ανταποκρίνονται στον αυξημένο αριθμό εισαγωγών.

- Κανένας γιατρός να μην πραγματοποιεί υπεράριθμες εφημερίες.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς για παράνομη υπερεφημέρευση και προειδοποιούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου να σταματήσει άμεσα τέτοιες απαράδεκτες τακτικές».

Οι Παθολόγοι του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» αναμένεται να βρεθούν αύριο, Τετάρτη (28/09/2022) στο υπουργείο Υγείας, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Διαβάστε επίσης:

SOS των γιατρών του Γεννηματάς: Στο «απροχώρητο» η κατάσταση, χωρίς ειδικευόμενους πια οι εφημερίες!

Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται θέσεις αναισθησιολόγων στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Στη μόνιμη Επιτροπή του ΠΟΥ Ευρώπης εξελέγη η Μίνα Γκάγκα