ΥΓΕΙΑ

Στο ΣτΕ ξανά η άρση της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών

ΠΟΕΔΗΝ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος
INTIME NEWS

Εκδικάζεται για δεύτερη φορά την Πέμπτη (06/10/2022), στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού και της αναστολής άσκησης καθηκόντων των υγειονομικών. Η Ομοσπονδία είχε κατεθέσει και δεύτερη αίτηση ακύρωσης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού, όμως κατά της υποχρεωτικότητας.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2021 για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση. «Παρ' ότι καταργήθηκε κάθε περιοριστικό μέτρο, συνεχίζεται πάνω από ένα χρόνο το άδικο αυτό μέτρο, χωρίς υγειονομικό όφελος. Αντιθέτως τώρα πια έχει μόνο υγειονομικό κόστος, με δεδομένο ότι για χρονικά διαστήματα στερείται το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 υγειονομικών. Ταυτόχρονα οι συνάδελφοι για όσο χρόνο βρίσκονται σε αναστολή λαμβάνουν μηδενικό μισθό, όταν με βάση το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων υπαλλήλων όσοι έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λαμβάνουν το 50% του μισθού τους. Εξάλλου το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε συναδέλφους σε αναστολή στο σκέλος της καταβολής του 50% του μισθού τους» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Με βάση το σκεπτικό της πρώτης αρνητικής απόφασης του Συμβούλιου της Επικρατείας, τώρα είμαστε αισιόδοξοι για θετική έκβαση με δεδομένο ότι εκλείπουν όλοι οι λόγοι που επικαλείται». Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αφορούσε την αίτηση ακύρωσης της ΠΟΕΔΗΝ για το πρώτο χρονικό διάστημα της αναστολής, από τον Σεπτέμβριο 2021, αναγνώρισε ότι υφίσταται εκ μέρους του υπουργείου Υγείας «υποχρέωση μίας συνολικής επαναξιολόγησης του μέτρου με την λήψη υπόψιν των διαρκώς ανανεούμενων επιστημονικών παραδοχών για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και των συνεπειών από την θέση σε αναστολή καθηκόντων των εργαζομένων στην λειτουργία των δομών υγείας».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα (03/10/2022), δήλωσε ότι η τύχη των μη εμβολιασμένων υγειονομικών θα κριθεί εντός του Οκτωβρίου. «Αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι, νωρίτερα. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία και αντί να αποφασίσουμε στο τέλος του χρόνου για την τύχη τους, αν επιστρέφουν ή όχι, θα δούμε και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να έχουμε μία ασφαλή εικόνα».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Πλεύρης: Επανεξετάζεται τον Οκτώβριο το θέμα των υγειονομικών σε αναστολή

Συνάντηση Πλεύρη με τους ΥΠΕάρχες