ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: 268 κρούσματα και 26 θάνατοι στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κουνούπια
Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται επτά άνθρωποι αυτή τη στιγμή, λόγω επιπλοκών της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνολικά έχουν διαγνωσθεί στη χώρα μας 268 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από την αρχή της περιόδου (το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ήταν τον Ιούνιο του 2022) μέχρι και σήμερα (04/10/2022) το πρωί. Από αυτά, 177 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 91 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 76 έτη, με εύρος ηλικιών από 14 έως 96 έτη.

Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί είναι 26. Οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν όλοι άνω των 61 ετών. Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας και γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα. Σήμερα, νοσηλεύονται 15 ασθενείς εκ των οποίων οι 7 σε ΜΕΘ.

Την περίοδο 2022, μέχρι τις 04/10/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας, Δράμας και Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2022 και έως τις 28/09/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία και Σερβία.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Ανακαινίστηκε η Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Στο ΣτΕ ξανά η άρση της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών

Γραφεία κλινικής έρευνας στα νοσοκομεία - Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας