ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Νέα κίνητρα για τους γιατρούς

Προσωπικός γιατρός
Στην τρίτη φάση μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Δικαίωμα στους γιατρούς για ιδιωτικές επισκέψεις παράλληλα με το δωρεάν θεσμό του προσωπικού γιατρού, θα δώσει το υπουργείο Υγείας, ικανοποιώντας σειρά αιτημάτων των Ιατρικών Συλλόγων. Για τις επισκέψεις αυτές θα πληρώνουν οι πολίτες.  

Στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η προσέλευση των πολιτών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, καθώς αναμένεται να προστεθούν άλλοι 700-800 γιατροί μέχρι το τέλος του χρόνου στο σύστημα, όπως δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον Real FM. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 4,5 εκατομμύρια πληθυσμό που έχει εγγραφεί σε 3.500 γιατρούς. Δεν έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η κάλυψη του πληθυσμού είναι γύρω στο 52%-53%, άρα χρειάζεται να μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα. Ανοίξαμε τις ειδικότητες και την άλλη εβδομάδα έχουμε συναντήσεις με τους Ιατρικούς Συλλόγους, διότι θα αποδεχτούμε μία σειρά από προτάσεις που έχουν κάνει, προκειμένου βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η προσέλευση» ανέφερε ο Υπουργός.

Δηλαδή, «γιατροί οι οποίοι δεν εντάσσονται με τη μορφή που πληρώνει το κράτος αλλά έχουν δική τους ιδιωτική πελατεία που θέλουν να παραμείνει, να μπορούν να κάνουν χρήση και οι ιδιώτες» είπε ο κ. Πλεύρης. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώνουν τις επισκέψεις τους, όπως κάνουν μέχρι σήμερα.

Στην πρώτη φάση του νέου θεσμού, το υπουργείο Υγείας είχε αποκλείσει τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς από το σύστημα. Όπως είχε τονίσει σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το υπουργείο Υγείας ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο, να αποχωρήσουν από το σύστημα μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, οι μη συμβεβλημένοι ιατροί. Επιπλέον, σε εκείνη τη χρονική στιγμή, οι εγγραφές πολιτών σε προσωπικούς γιατρούς προχωρούσαν με αισιόδοξο ρυθμό. Ωστόσο, το παραπάνω αποτελεί αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων που έχει ήδη συζητηθεί με το υπουργείο Υγείας.

«Το μοντέλο που έχουμε εκπονήσει με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, θα μπει στην τρίτη φάση με την προσέλκυση παραπάνω ιδιωτών και θεωρούμε ότι μέχρι τα τέλη του έτους που είναι και η πιλοτική εφαρμογή, θα έχουμε περίπου 700 με 800 ακόμα γιατρούς, που θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 70%. Αυτός είναι, να ξέρετε, και ο αρχικός στόχος» σημείωσε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα των γιατρών για να μπουν, των ιδιωτών ήταν (...) ότι ζητούσαν να υπάρχει κι ένα παράλληλο ιδιωτικό έργο, ώστε να μπορούν να έχουν και παράπλευρους πόρους, με πολίτες που δεν θα θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν παροχής. Άρα θεωρούμε ότι ο προσωπικός γιατρός με αυτές τις παρεμβάσεις θα λειτουργήσει πλήρως».

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός γιατρός: Κλείστηκαν πάνω από 1 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού

Προσωπικός γιατρός: Νέοι γιατροί στο σύστημα, αυξάνονται οι επιλογές

Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ποινή σε όποιον δεν βρίσκει «προσωπικό γιατρό»