ΥΓΕΙΑ

Με τεστ και μάσκα επιστρέφουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί

υπουργείο υγείας
Σε εκκρεμότητα το πρωτόκολλο για τους γιατρούς
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Το πρωτόκολλο επιστροφής των μη εμβολιασμένων υγειονομικών στις θέσεις τους, εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση (14/12/2022), η Επιτροπή συζήτησε για τους διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, για τους οποίους εισηγείται να επιστρέψουν με δύο τεστ την εβδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας.

Για τους γιατρούς υπάρχουν μεγαλύτεροι προβληματισμοί ως προς την τυχόν επιστροφή τους. Για το λόγο αυτό, θα υπάρξει νεότερη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα περιμένει τις τελικές εισηγήσεις.

Οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα μπορούν να επιστρέψουν σε νοσοκομεία και δομές υγείας από 1η Ιανουαρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και του καθεστώτος αναστολής εργασίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κέρδισε τη δικαστική μάχη στο ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντίθετη στο Σύνταγμα την παράταση λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Οι δικαστές έλαβαν υπόψη προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Η επιτροπή θα αποφασίσει το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Γιαννάκος: Δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ - Ο Υπουργός να εφαρμόσει την απόφαση