ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Μικρό ποσοστό αναβολών στα χειρουργεία

νοσοκομείο Παπανικολάου
Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το βράδυ της Τρίτης
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου» προκάλεσε πολύ μικρό ποσοστό αναβολών στα χειρουργεία, σύμφωνα με τη διοίκηση.  

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες» και «με πολύ μικρό ποσοστό αναβολών» πραγματοποιήθηκαν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των διήμερων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση της νέας πτέρυγάς του, ενώ «δεν υπήρξε κίνδυνος διακοπής για καμία κρίσιμη λειτουργία του», καθώς αυτές υποστηρίζονται με επιπλέον σύστημα αδιάλειπτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (UPS). Αυτά υποστηρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου, απαντώντας σε «ανυπόστατες καταγγελίες και απόψεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν φρόντισαν να ενημερωθούν πριν τις εκφράσουν».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΘ «Γ.Παπανικολάου» που χαρακτήριζε την όλη κατάσταση με τη διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείο «άκρως ανησυχητική» και η οποία είχε ως συνέπεια μεταξύ άλλων να αναβάλλονται τακτικά ιατρεία, ασθενείς να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία για τη διενέργεια εξετάσεων».

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης, πρόβλημα υπήρξε μόνο στη λειτουργία του αξονικού τομογράφου, «η οποία για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή από εξωτερική παροχή ρεύματος, ωστόσο σε συντονισμό της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας και με την συνεργασία των υπόλοιπων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έγινε διαχείριση όλων των περιστατικών που έχρηζαν τη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης». Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, στις 4 τα ξημερώματα, παρουσιάστηκε βραχυκύκλωμα μεγάλου εύρους σε υπόγειο καλώδιο μέσης τάσης του νοσοκομείου, μήκους περίπου 1000 μέτρων, με αποτέλεσμα το «Νέο Κτήριο» να ηλεκτροδοτείται μέσω των εφεδρικών γεννητριών.

«Άμεσα κινητοποιήθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου για τον συντονισμό της επίλυσης του προβλήματος, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας. Υπήρξε απευθείας ενημέρωση προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, διευθύνσεις και αρμόδιους φορείς, εντός και εκτός του νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα έγιναν ενέργειες για την κάλυψη με επιπλέον εξωτερικές εφεδρικές γεννήτριες. Παράλληλα κλήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι εξειδικευμένοι συνεργάτες καθώς και συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ με στόχο να εντοπιστούν τα σημεία της βλάβης, να γίνει εκσκαφή για την αποκάλυψη των καλωδιώσεων και να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος έχοντας σε ετοιμότητα τα ανάλογα συνεργεία που θα απαιτούνταν για τα επόμενα στάδια των εργασιών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι προσπάθειες εντοπισμού των σημείων της βλάβης διήρκησαν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 13/12/2022 και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες εκσκαφής και αποκατάστασης της λειτουργίας, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Χωρίς ρεύμα για δύο ημέρες η νέα πτέρυγα

Με τεστ και μάσκα επιστρέφουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί