ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο: Θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς συνταγή

γρίπη
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις», το βράδυ της Τετάρτης (14/12/2022). 

Εκτός των διατάξεων σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης για την περίοδο 2022-2023. Αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ορίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται από ιατρούς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και από φαρμακοποιούς. Οι διενεργούντες τον εμβολιασμό καταχωρίζουν, με ευθύνη τους, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών τη διενέργεια του εμβολιασμού και τα στοιχεία των εμβολιασμένων.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και επισκέψεων στους γιατρούς για γριπώδη συνδρομή. Τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται στον ιό της γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Μεγάλη διασπορά καταγράφεται στις νεότερες ηλικίες και ειδικά στα παιδιά. Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανέρχονται συνολικά σε πέντε και αφορούν ασθενείς ηλικίας από 8 έως 82 ετών και διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Τα 3 από αυτά τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ένα εκ των οποίων, ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ανανεώνονται επίσης για ένα χρόνο οι συμβάσεις του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού ενώ ανανεώνονται και οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανανεώνονται οι συμβάσεις όλων όσοι προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά, ανεξαρτήτως της επιστροφής στα καθήκοντα τους των υπαλλήλων που ήταν σε αναστολή.

Διαβάστε επίσης:

Με τεστ και μάσκα επιστρέφουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Μικρό ποσοστό αναβολών στα χειρουργεία

Πάνω από 30 γονιδιακές θεραπείες αναμένονται μέχρι το τέλος του 2023