Ο ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΥΓΕΙΑ

Βασιλακόπουλος: Ποια έξαρση της γρίπης; Ο κορονοϊός είναι εδώ

Βασιλακόπουλος: Ποια έξαρση της γρίπης; Ο κορονοϊός είναι εδώ
Eurokinissi

Τι κι αν η γρίπη ήρθε νωρίτερα και παρουσιάζει έξαρση, ο κορονοϊός έχει πολύ σημαντικές συνέπειες στην υγεία των συμπολιτών - Τι να προσέξουμε εν όψει γιορτών σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο στο Newsbomb.gr

Ολοένα και ανεβαίνουν τα κρούσματα γρίπης και κορονοϊού στη χώρα μας δημιουργώντας ένα κοκτέιλ επικίνδυνο, το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να έχουν στο νου τους και να πράττουν αναλόγως εν όψει των γιορτών.

Η πτώση της θερμοκρασίας, που κάνει τους πολίτες να προτιμούν τους κλειστούς χώρους, οι συνωστισμοί λόγω των ημερών, είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που οδηγούν σε έξαρση των αναπνευστικών ιών.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για την έξαρση της γρίπης τονίζοντας ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και πιο επικίνδυνος σε σχέση με τη γρίπη.

«Υπάρχει έξαρση γριπόδους συνδρομής (δηλαδή πυρετός, κακουχία, πονοκέφαλος, κάποιο συστηματικό σύμπτωμα μαζί με κάποιο σύμπτωμα του αναπνευστικού). Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω γρίπη. Έχω γρίπη μόνο όταν υπάρξει εργαστηριακή διάγνωση, κάνω δηλαδή μοριακό ή ράπιντ τεστ και βγει θετικό», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο πνευμονολόγος επεσήμανε ότι η γρίπη έχει έρθει νωρίτερα από τις άλλες χρονιές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της εκτεταμένης χρήσεως της μάσκας, τα lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο πληθυσμός δεν νόσησε, επομένως δεν είχε κάποια υπολειπόμενη ανοσία.

«Παρότι η γρίπη έχει έρθει πολύ νωρίτερα, τις 10 εβδομάδες που επιτηρούμε επιδημιολογικά τη γρίπη, έχουμε μέχρι τώρα 17 συμπολίτες που νοσηλευτήκαν στη ΜΕΘ και έναν συμπολίτη μας που έχασε τη μάχη με τη ζωή», ανέφερε ο πνευμονολόγος σχετικά με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την επιδημία της γρίπης στη χώρα.

Από την άλλη σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόνο την προηγούμενη εβδομάδα 150 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη λόγω κορονοϊού. Επομένως σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο «παρά την έξαρση της γρίπης το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα παραμένει ο κορονοϊός. Είναι τεράστιας σημασίας να κατανοήσουμε ότι η καλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό είναι να κάνουμε την επικαιροποιημένη δόση εμβολίου, αυτή που υπάρχει στα εμβολιαστικά κέντρα και που σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες προστατεύει ιδίως τους ηλικιωμένους, 84% από τον κίνδυνο θανάτου».

Προληπτικά μέτρα κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων μαζώξεων

Εν όψει των Χριστουγεννιάτικων τραπεζιών και των συναντήσεων με οικογένεια και φίλους ο κ. Βασιλακόπουλος συστήνει «όπου υπάρχει συνωστισμός να φοράμε μάσκα. Αν δεν αισθανόμασυε καλά να κάνουμε προληπτικά ένα τεστ. Όταν πρόκειται να συναντήσουμε ευάλωτους συγγενείς και φίλους, γιαγιάδες, παππούδες και αρρώστους να κάνουμε τεστ προληπτικά ακόμα και αν δεν έχουμε συμπτώματα.», επισημαίνει.

Τέλος όπως τόνισε ο πνευμονολόγος στο Newsbomb.gr «πρέπει να εμβολιαστούμε για γρίπη και κορονοϊό. Ακόμα και την ίδια ημέρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.».