ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: «Σε ιδιωτικές δομές περιστατικά που δεν απορροφούνται σε δημόσια νοσοκομεία»

Πλεύρης: «Σε ιδιωτικές δομές περιστατικά που δεν απορροφούνται σε δημόσια νοσοκομεία»
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέλυσε το σχέδιο για τη μείωση του φαινόμενου με τα ράντζα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αναφέροντας πως θα υπάρξει συνδρομή ιδιωτικών κλινικών.

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την καταπολέμηση του φαινομένου των ράντζων στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, τονίζοντας πως υπάρχει έμφαση στη στελέχωση των ΤΕΠ, δημιουργώντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας.

«Το σχέδιό μας, το οποίο έχουμε για να μειώσουμε τα ράντζα και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουμε τη μεγάλη έξαρση – γιατί υπάρχει η έξαρση των λοιμώξεων και παράλληλα εξελίσσεται και η πανδημία – έχει να κάνει με τις υποστηρικτικές δομές σε κάθε νοσοκομείο που έχει πρόβλημα. Στην Αττική είναι 4-5, με κυρίαρχο το Αττικό, είναι ο Ευαγγελισμός που παίρνει το Νίμιτς, το Γεννηματά έχει μια ιδιωτική δομή, το Λαϊκό που θα μπει ο Παμμακάριστος, ένα νοσοκομείο που έχουμε στο κέντρο της Αθήνας και στο Αττικό μια δεύτερη ιδιωτική δομή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Μόλις ολοκληρώνεται η εφημερία είναι λογικό να αναπτυχθεί και επικουρική κλίνη ή ράντζο, έχει όμως μεγάλη σημασία όταν τελειώσει η εφημερία ο ασθενής να πάει σε θάλαμο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως πρόκειται για μια «γνήσια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού. Βάζουμε υποστηρικτικές δομές στα νοσοκομεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σημασία έχει ο ασθενής να πάρει την υπηρεσία».

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως ήδη έχει αναπτυχθεί το σχέδιο στον Ευαγγελισμό, όπου σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας έχουν μηδενιστεί τα ράντζα, ενώ την άλλη εβδομάδα θα μπουν και οι ιδιωτικές δομές στη διαδικασία. «Είναι κάποια διαδικαστικά να γίνουν. Κυρίως να δούμε τον ακριβή τρόπο της μεταφοράς (των ασθενών)», σχολίασε.

Σχετικά με τις αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σχολίασε πως «Ο Ευαγγελισμός και το Αττικό έχουν πάνω από 1.000 άτομα συνήθως στις εφημερίες τους, οπότε καταλαβαίνετε, καθυστερήσεις υπάρχουν». Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε πως έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις εργασίας για νοσηλευτές, 910 για προσωπικό, όπως τραυματιοφορείς και βοηθούς νοσοκόμων και 750 θέσεις για γιατρούς.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως: «Για τις ΜΕΘ ενηλίκων ήδη είναι η πρώτη χρονιά που επειδή αναπτύξαμε πολλές κλίνες ΜΕΘ και δεν τις χρειαζόμαστε τώρα για τον κορονοιό, δεν υπάρχουν αναμονές και εξυπηρετούνται οι ενήλικοι πολίτες. Στα παιδιατρικά έχουμε επάρκεια ΜΕΘ αλλά η επάρκεια αυτή περιορίζεται σε συγκεκριμένες πόλεις».