ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΚΑΝΑ
Υπ. Υγ.

Τέσσερα Κέντρα Ημέρας λειτουργούν στην Αττική, με στόχο την αντιμετώπιση της αστεγίας και τη διαχείριση της εξάρτησης από αλκοολ, τζόγο, διαδίκτυο κ.α. - Επαναλειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας 1114 του ΚΕΘΕΑ για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια. 

Στην κοπή της βασιλόπιτας του ΟΚΑΝΑ, παραβρέθηκε την Τρίτη (07/02/2023), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και της αστεγίας. Αναλυτικότερα:

- Δημιουργήθηκε ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης 12 θέσεων ενέσιμης ή/και εισπνεόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας.

- Ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα Υπνωτήριο και Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας στο κέντρο της Αθήνας.

- Δημιουργήθηκε ο πρώτος Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ.

- Διευρύνθηκε το πλαίσιο χορήγησης της εισπνεόμενης ναλοξόνης και πλέον χορηγείται από επαγγελματίες του χώρου σώζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

- Λειτουργούν 4 Κέντρα Ημέρας στην Αττική, με στόχο την αντιμετώπιση της αστεγίας και τη διαχείριση της εξάρτησης (αλκοολ, τζόγο, διαδίκτυο κ.α).

Επαναλειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας 1114

Παράλληλα, επαναλειτουργεί από σήμερα, Τετάρτη (08/02/2023) η Γραμμή Βοήθειας 1114 του ΚΕΘΕΑ για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια. Την τρέχουσα εβδομάδα το ωράριο της γραμμής είναι 10 το πρωί με 6 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η στελέχωσή της, η Γραμμή θα λειτουργεί με βάση το καθιερωμένο της ωράριο, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ εκτός Σαββατοκύριακου.

Η Γραμμή 1114 απευθύνεται σε παίκτες, παίκτριες και πρόσωπα του περιβάλλοντός τους. Στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους/ες συμβούλους και προσφέρει:

- Ενημέρωση για τις επιπτώσεις που έχει η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στο ίδιο το άτομο και στο περιβάλλον του.

- Ψυχολογική υποστήριξη.

- Συμβουλευτική για καλύτερη διαχείριση της προβληματικής ενασχόλησης και των συνεπειών που προκαλεί.

- Παραπομπές σε δημόσια προγράμματα απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια.

Η Γραμμή προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες της και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (1114a@kethea-alfa.gr). To 1114 δημιουργήθηκε το 2011 με τη συνεργασία της Εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία και χρηματοδοτεί τη λειτουργία της.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακός φάκελος ασθενούς στο MyHealth - Εντάχθηκαν εξετάσεις και νοσηλείες

Πλεύρης - Ράπτη: «Πράσινο φως» για τη διάθεση ναλοξόνης - Αντίδοτο για την υπερδοσολογία οπιοειδών

Ηλεκτρονικό μητρώο γεννητικού υλικού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή