ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονικό μητρώο γεννητικού υλικού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Το μητρώο εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από τον δότη στον λήπτη
PIXABAY

Με δύο εκδηλώσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και σε υγειονομικούς, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ενημερώνει για το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τις αλλαγές στην εφαρμογή των μεθόδων, τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης.

«Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Νέες συνθήκες, Περισσότερες επιλογές!» έχουν τίτλο οι δύο πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, Τετάρτη και ώρα 18:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, και η δεύτερη στις 13 Φεβρουαρίου, Δευτέρα και ώρα 18:00, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αν. Καθηγητής Νικόλαος Βραχνής, η βουλευτής Έλενα Ράπτη η οποία ήταν εισηγήτρια στην αλλαγή του νόμου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και η Χριστίνα Μπόμπα, ψηφιακός δημιουργός και επιχειρηματίας, ως πρόσωπο που βίωσε την εμπειρία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Στις εκδηλώσεις θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και θα συντονίζει τη συζήτηση η δημοσιογράφος Ελένη Τσαγκά.

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ανταποκρινόμενη στις εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις της, έθεσε υψηλά στις προτεραιότητές της και κατάφερε να υλοποιήσει την τήρηση Ηλεκτρονικού Μητρώου Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο όλες οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι τράπεζες κρυοσυντήρησης καταχωρούν τα ταυτοποιητικά και ιατρικά δεδομένα των δοτών και δοτριών γεννητικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, τα οποία διαβιβάζονται στην Εθνική Αρχή σε πραγματικό χρόνο. Η ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία του εν λόγω μητρώου, για πρώτη φορά υπό την παρούσα σύνθεση της Εθνικής Αρχής, εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από τον δότη στον λήπτη, αλλά και συμβάλλει στην ενάσκηση του εποπτικού ρόλου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», δήλωσε ο Νικόλαος Βραχνής κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα (06/02/2023).

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκινηθεί η διαδικασία ίδρυσης δημόσιας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για οροθετικά άτομα στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν». Η Εθνική Αρχή ευελπιστεί να σταθεί αρωγός του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τον εξοπλισμό και τον εν γένει σχεδιασμό για την άμεση συγκρότηση και την ομαλή λειτουργία της εν λόγω Μονάδας ΙΥΑ. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, «η συμβολή της ΕΑΙΥΑ σε αυτό το μεγαλεπήβολο, αλλά αναγκαίο, έργο της πολιτείας θα είναι καίρια, με μοναδικό στόχο την ίση αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας (HIV) στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Αίτηση μοναχικού άνδρα για παρένθετη μητρότητα

«Η Εθνική Αρχή έλαβε αίτημα εφαρμογής μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρένθετης μητρότητας από μοναχικό άνδρα, στον οποίο έχει χορηγηθεί δικαστική άδεια» ανέφερε, επίσης, ο κ. Βραχνής. «Το δικαστήριο επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος εφαρμόζει αναλογικά τις διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα στην περίπτωση του μοναχικού άνδρα και κρίνει δεκτή την αίτησή του για μεταφορά στο σώμα της κυοφόρου γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προϋπόθεση ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο του αιτούντος. Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.»

Τέλος, ο Πρόεδρος της Αρχής, επεσήμανε την ανάγκη που επιτάσσει η κλιματική αλλαγή για εφαρμογή φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής και σε αυτόν τον τομέα μέσω της βελτιστοποίησης των τεχνικών χαρακτηριστικών των εργαστηρίων των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με eco- friendly κριτήρια. «Η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνεπάγεται αύξηση των υποδομών αλλά και αύξηση του όγκου των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα αυτό, καθώς και στην αλυσίδα των συνεργαζόμενων μονάδων παραγωγής των υλικών. Παρά το γεγονός αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν παρθεί οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να εξετάσουμε πόσο φιλικός ή όχι είναι ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς το περιβάλλον. Η επόμενη κίνηση που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο είναι ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να καταστεί πιο φιλικός προς το περιβάλλον» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες κατά του νέου σχεδίου της Κομισιόν

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Όχι» στη συστέγαση ιατρείων και κέντρων αισθητικής

ΕΟΔΥ: Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή Task Force για τις υγειονομικές κρίσεις