ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης - Ράπτη: «Πράσινο φως» για τη διάθεση ναλοξόνης - Αντίδοτο για την υπερδοσολογία οπιοειδών

Υπουργείο Υγείας
Η διεύρυνση της χρήσης της ναλοξόνης αποτελεί πάγιο αίτημα των των Φορέων και των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, με σκοπό την αποτελεσματικότερη παροχή φροντίδας στους ουσιοεξαρτώμενους.
Υπ. Υγ.

Υποφράφηκε η Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας «ναλοξόνη», που είναι το μοναδικό αποτελεσματικό αντίδοτο αντιμετώπισης της τοξίκωσης από οπιοειδή. 

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη και τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Χρήστο Λιάπη, με αντικείμενο την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας «ναλοξόνη», του μοναδικού αντιδότου για τις περιπτώσεις υπερδοσολογίας οπιοειδών.

Εδώ και χρόνια, η διεύρυνση της χρήσης της ναλοξόνης αποτελεί πάγιο αίτημα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και των Φορέων και των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματικότερη παροχή φροντίδας στους ουσιοεξαρτώμενους, σημειώνει το υπουργείο Υγείας. Το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε με την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης, συνταγογράφησης και διάθεσης της ναλοξόνης.

Η ναλοξόνη χορηγείται ενδομυϊκά και τα τελευταία χρόνια και ενδορινικά στον χρήστη, σε περιστατικά υπερδοσολογίας. Η διεύρυνση της χρήσης της στόχο έχει τη μείωση των θανάτων που συνδέονται άμεσα με την υπερβολική δόση οπιοειδών. Η φαρμακευτική αυτή ουσία ανατρέπει την επίδραση των οπιοειδών στο σώμα, όπως είναι η αναπνευστική καταστολή, εντός μερικών λεπτών. Έχει χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση της υπερδοσολογίας οπιοειδών για περισσότερο από 40 χρόνια και αποτελεί κοινή πρακτική για αντιμετώπιση των θανάτων από υπερβολική χρήση στα νοσοκομεία και στα ασθενοφόρα. Επίσης, έχει χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Προγράμματα χορήγησης ναλοξόνης εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μεταξύ άλλων προϋποθέτουν ότι στους χρήστες οπιοειδών που θα συνταγογράφεται ναλοξόνη, θα πρέπει να γίνεται μία σύντομη εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση της υπερβολικής δόσης, τον τρόπο που θα πρέπει να αντιδρούν, συμπεριλαμβανομένης της κλήσης του ασθενοφόρου.

Το προηγούμενο διάστημα στο Δήμο Αθηναίων, είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα «Πρόληψης Θανάτων από Υπερδοσολογία Οπιοειδών με Διανομή Ναλοξόνης στην Αθήνα», με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιστημονικής Ερευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ενισχυόμενο από το «Partnership for Healthy Cities» του Bloomberg Philanthropies και τον ΟΚΑΝΑ. Συμμετείχαν, επίσης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οργανώσεις που σχετίζονται με το κομμάτι μείωσης της βλάβης. Στόχος ήταν η ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων και κυρίως του μη ιατρικού προσωπικού για τη ναλοξόνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Όμικρον πολιορκεί την Ελλάδα - Φόβοι για πολλά περισσότερα κρούσματα και επικράτησή της

«Βαριά» πρόστιμα σε οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Κακοκαιρία: «Κλείδωσαν» οι χιονοπτώσεις στην Αττική τα επόμενα 24ωρα – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Δολοφονία στα Γλυκα Νερά: Σε δίκη παραπέμπεται ο Μπαμπης Αναγνωστοπουλος - Βαρύ το κατηγορητήριο