ΥΓΕΙΑ

Στις εφημερίες του ΕΣΥ τα πανεπιστημιακά εργαστήρια

Εργαστήριο ΕΚΠΑ
Διευρύνεται η συνεργασία πανεπιστημίων - ΕΣΥ
INTIME NEWS

Νέο πλαίσιο για τη συνεργασία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, εργαστηρίων, κλινικών με νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, φέρνει τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ''Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ''». 

Διευρύνεται πέραν του «Αιγινήτειου» και του «Αρεταίειου» η συνεργασία πανεπιστημιακών νοσοκομείων και νοσοκομείων του ΕΣΥ με την τροπολογία που ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη (15/03/2023), στη Βουλή, μαζί με το σχέδιο νόμου για τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ''Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ''».

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία, «τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δύνανται να συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς και με νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ.). Τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δύνανται, επίσης, να συνεργάζονται με Πανεπιστημιακά εργαστήρια ή πανεπιστημιακές κλινικές των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), ανεξάρτητα από την ένταξη και λειτουργία αυτών σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ., αποκλειστικά για δραστηριότητες που εμπίπτουν τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις ανάγκες των συνεργαζόμενων κατά περίπτωση νοσοκομείων, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της έρευνας».

Για τους όρους, συνάπτεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων, στην οποία περιλαμβάνονται οι τομείς συνεργασίας, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συνεργαζόμενων φορέων. Ως προς τις εφημερίες, προβλέπεται η ένταξη των πανεπιστημιακών εργαστηρίων στο πρόγραμμα εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, «στο πλαίσιο της συνεργασίας με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας, το προσωπικό που υπηρετεί στα πανεπιστημιακά εργαστήρια των Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., ανεξάρτητα από την ένταξη και λειτουργία αυτών σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ., δύναται να συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τις υπηρεσιακές τους ανάγκες, μετά από έγκριση Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.), στην οποία υπάγεται το οικείο νοσοκομείο. Η έγκριση της Δ.Υ.ΠΕ. εκδίδεται κατόπιν εισήγησης αφενός του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου νοσοκομείου και αφετέρου της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., μετά από εισήγηση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου ακαδημαϊκής μονάδας, στην οποία εντάσσεται το πανεπιστημιακό εργαστήριο όπου υπηρετεί το προσωπικό. Η αμοιβή των εφημεριών των ιατρών και του λοιπού επιστημονικού προσωπικού, καθώς και των υπερωριών του λοιπού προσωπικού καθορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Έως 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, «ενίσχυση» για το 2023

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής την Τετάρτη (15/3) για το Παιδο-ογκολογικό

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για οφθαλμικές σταγόνες - «Μην χρησιμοποιήσετε το προϊόν»