ΥΓΕΙΑ

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη: Αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες που έχουν βιώσει παιδικά τραύματα

εγκυμοσύνη
Το παιδικό τραύμα μπορεί να μεταβάλει τη ρύθμιση των διόδων σηματοδότησης του στρες
Unsplash

Τα παιδικά ψυχικά τραύματα μπορεί να αυξήσουν τον μετέπειτα κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

Η κακοποίηση, η συναισθηματική παραμέληση, η έκθεση στην ενδοοικογενειακή βία και άλλα παιδικά ψυχικά τραύματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μίας γυναίκας να εμφανίσει επιπλοκές μετέπειτα, κατά την εγκυμοσύνη, και να γεννήσει ένα μωρό με χαμηλό βάρος ή πρόωρο. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «BMJ Open».

Ο σχετιζόμενος με την εγκυμοσύνη διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη είναι, επίσης, πιο πιθανό να εμφανιστούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν 32 σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, από τις οποίες οι τρεις ήταν μακροχρόνιες και οι υπόλοιπες μελέτες παρατήρησης ή συγκριτικές μελέτες. Οι περισσότερες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στον Καναδά, την Ευρώπη και άλλες περιοχές.

Η ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν βιώσει κάποια μορφή παιδικού τραύματος είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν βιώσει τραυματικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα, είχαν κατά 39% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, 59% αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής κατάθλιψης, 27% αυξημένο κίνδυνο γέννησης ελλιποβαρών μωρών και 41% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το παιδικό τραύμα μπορεί να μεταβάλει τη ρύθμιση των διόδων σηματοδότησης του στρες και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμα και να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση.

«Ο εντοπισμός των γυναικών που εκτίθενται σε αυτές τις εμπειρίες και η εξατομίκευση της φροντίδας τους μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας της μητέρας και του παιδιού», επισημαίνουν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις