ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Διπλασιάστηκε η ζήτηση για rapid-test και self-test στα φαρμακεία

self-test
Αυξημένο κατά 40% το ποσοστό της θετικότητας των τεστ
INTIME NEWS

Αυξημένη είναι η ζήτηση σε rapid-test και self-test στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε ένα μήνα, διπλασιάστηκε η ζήτηση σε rapid-test και self-test για τον κορονοϊό στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19. Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ, καθώς κατά μέσο όρο 5 στα 8 είναι θετικά στον κορονοϊό.

«Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου και προέρχεται κυρίως από συμπολίτες μας που μόλις επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή και σπεύδουν στα φαρμακεία είτε για να τους κάνουμε εμείς rapid-test είτε για να αγοράσουν self-test και να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους, καθώς ανησυχούν και θέλουν να εξακριβώσουν εάν είναι θετικοί ή όχι στον κορονοϊό», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν φαρμακεία της πόλης μας όπου το τελευταίο διάστημα διενεργούνται κατά μέσο όρο 8 rapid tests ημερησίως, όταν πριν ένα μήνα δεν γινόταν ούτε ένα, ενώ σε άλλα οι πολίτες αγοράζουν έως και 20 self-test ημερησίως όταν πριν έπαιρναν μόλις 1-2. Πάντως προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «αυξημένο κατά περίπου 40% είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ που διενεργούνται στα φαρμακεία. Είναι σημαντικό να παραμένουμε προσεκτικοί και να τηρούμε απλούς καθημερινούς κανόνες, όπως η αποφυγή, όσο φυσικά είναι εφικτό, του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν εμφανίζουμε συμπτώματα, το καλό πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών, το βήξιμο ή το φτέρνισμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας».

Σχετικές ειδήσεις