ΥΓΕΙΑ

Βλεφαροπλαστική: Η σύγχρονη μέθοδος για άμεση αντιμετώπιση αισθητικών και λειτουργικών προβλήματων

βλεφαροπλαστική
Τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται στα βλέφαρα βρίσκουν, πλέον, αποτελεσματική λύση
Unsplash

Τα μάτια η πιο συχνή περιοχή του προσώπου όπου εμφανίζονται τα σημάδια του χρόνου, μιας και το δέρμα των βλεφάρων αποτελεί το πιο ευάλωτο σημείο στο σώμα.

Με τη δερματοχάλαση χάνεται η καλή έλξη του δέρματος από τους αντίστοιχους μύες που κρατούν ανοικτά τα μάτια. Αφορά κυρίως το πάνω βλέφαρο, στο οποίο σημειώνεται η πτώση, όμως συχνά ο χρόνος «τιμωρεί» και τα κάτω βλέφαρα. Η πτώση του κάτω βλεφάρου, λειτουργικά, μετατρέπεται σε πρόβλημα με έντονα συμπτώματα ξηροφθαλμίας, όπως καύσο, αίσθηση ξένου σώματος κι έντονη ανάγκη λίπανσης της επιφάνειας του οφθαλμού.

Αισθητικά η πτώση του κάτω βλεφάρου δείχνει έντονο και κουρασμένο το βλέμμα, ενώ οι «σακούλες» που δημιουργούνται στα κάτω βλέφαρα, σύμφωνα με τους περισσότερους, είναι αντιαισθητικές. Ωστόσο τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται στα βλέφαρα βρίσκουν, πλέον, αποτελεσματική λύση με τη βλεφαροπλαστική, τεχνική που μπορεί να αντιμετωπίσει μέρος ή ακόμα και όλα τα ανωτέρω προβλήματα.

Η τεχνική πραγματοποιείται, μεν, από αρκετές ιατρικές ειδικότητες, ωστόσο μόνο ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος στη βλεφαροπλαστική μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα αποτελέσματα τα οποία να παρέχουν και την δυνατή φυσιολογία της λίπανσης των ματιών. Στη χώρα μας υψηλού επιστημονικού επιπέδου βλεφαροπλαστική, παρέχεται από τα Ινστιτούτα Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής LaserVision στην Αθήνα και Ophthalmica στη Θεσσαλονίκη, τα οποία, πρόσφατα, εντάχθηκαν στο δίκτυο του ευρωπαϊκού Ομίλου Οφθαλμολογίας «Sanoptis».

Σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και τα δύο κέντρα διαθέτουν έμπειρους χειρουργούς οφθαλμιάτρους με εξειδίκευση στην βλεφαροπλαστική, προσφέροντας στους ασθενείς την καλύτερη λύση στο πρόβλημα τους με υψηλής ποιότητας φροντίδα. Ο Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής της LaserVision, στην Αθήνα, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου NYU Medical School, NY, με ειδίκευση στη μικροχειρουργική του Καταρράκτη, στις μεταμοσχεύσεις Κερατοειδούς, στις επεμβάσεις Γλαυκώματος και στη Διαθλαστική Χειρουργική με LASER επισημαίνει: «Στη βλεφαροπλαστική ο εξειδικευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος σχεδιάζει προεπεμβατικά και κατά τη διάρκεια της επέμβασης το σημείο των βλεφάρων στο οποίο θα παρέμβει, πάντοτε σε συνεννόηση με τον ασθενή, γιατί κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και κάθε ασθενής έχει τις δικές του λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις. Συνήθως η παρέμβαση είναι ανώδυνη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία ή ελαφριά μέθη, όπου εφαρμόζονται οι κατάλληλες τεχνικές, έτσι ώστε και η χαλάρωση του δέρματος να αντιστραφεί σημαντικά, αλλά και η θέση των βλεφάρων, τόσο του άνω, όσο και του κάτω, στην περίπτωση που χρειάζεται, να είναι, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στη φυσιολογική, για να επιτευχθεί το βέλτιστο για τον ασθενή αισθητικό αποτέλεσμα».

Ο Δρ. Ευάγγελος Λοκοβίτης, Επιστημονικός Διευθυντής του τμήματος χειρουργικής βλεφάρων, δακρυικής συσκευής και οφθαλμικού κόγχου στο Iνστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στην Θεσσαλονίκη, με εξειδίκευση στην χειρουργική βλέφαρων, δακρυικής συσκευής και οφθαλμικού κόγχου ως adnexal fellow στα νοσοκομεία Northampton General Hospital και Royal Infirmary Hospital, Leicester U.K και με πείρα στην βλεφαροπλαστική, επισημαίνει: «Η επέμβαση του δέρματος των βλεφάρων συνδυάζεται και με επέμβαση συνήθως και στους μύες που κινούν τα βλέφαρα, τόσο του άνω όσο και του κάτω, όσο και στο περιοφθάλμιο λίπος. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση στις "σακούλες" που δημιουργούνται, λόγω ηλικίας, από τη χαλάρωση του δέρματος και του διαφράγματος που χωρίζει τον οφθαλμικό κόγχο από το δέρμα των βλεφάρων, κυρίως στα κάτω βλέφαρά».

Σχετικές ειδήσεις