ΥΓΕΙΑ

Στο H-Cloud της ΗΔΙΚΑ οι απεικονιστικές εξετάσεις από όλα τα νοσοκομεία

αξονική τομογραφία
Οι παραγόμενες εικόνες θα είναι προσβάσιμες από τους ιατρούς πανελλαδικά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας ξεκινά η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου λογισμικού RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System). 

Σε επιχειρησιακή λειτουργία τίθεται το πρώτο σύστημα του έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και την απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στις δομές Υγείας της χώρας.

Το νέο λογισμικό RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System) εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας και διαχειρίζεται ο φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Εγκαταστάθηκε και λειτουργεί για πρώτη φορά σε δημόσια δομή υγείας, στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

Με το RIS/PACS το νοσοκομείο έχει ταχεία και ασφαλή πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ το έργο του ιατρικού προσωπικού διευκολύνεται σημαντικά λόγω και των δυνατοτήτων σύγκρισης μεταξύ εξετάσεων σε υψηλή ανάλυση στην οθόνη του υπολογιστή.

Η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη συστημάτων RIS/PACS, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα και με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της ΗΔΙΚΑ και της αναδόχου εταιρείας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 17.515.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Μέσα στον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παραμετροποίηση του H-Cloud της ΗΔΙΚΑ όπου θα αποστέλλονται οι εικόνες από τα νοσοκομεία, καθώς αυτά θα εντάσσονται στο έργο και οι παραγόμενες εικόνες θα είναι προσβάσιμες τόσο από τους ιατρούς πανελλαδικά, όσο και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Σχετικές ειδήσεις