ΥΓΕΙΑ

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις Γεωργιάδη στα νοσοκομεία: Η προειδοποίηση προς τους διοικητές

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας κατά την εισαγωγική του ομιλία στην ημεριδα για τους διοικητές των νοσοκομείων
INTIME NEWS

«Θέλουμε να εξαφανιστεί δια παντός η εικόνα διαφθοράς» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ. 

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε νοσοκομεία, είτε στις εφημερίες είτε κατά την πρωινή λειτουργίας τους θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος κατά την εισαγωγική του ομιλία στην ημερίδα που πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη (17/01/2024) το υπουργείο Υγείας, για τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας.

Όπως εξήγησε, δεν το έχει κάνει ακόμα, «γιατί ήθελα πρώτα να συναντηθούμε». «Δεν μου αρέσει η εύκολη κριτική, ούτε θα καταδικάσω κάποιον διοικητή εύκολα, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι η δουλειά που κάνει είναι δύσκολη. Θα επιβραβεύω την πραγματικά ειλικρινή προσπάθεια να γίνει το ανθρωπίνως δυνατό και την ευστροφία να βρεθούν λύσεις εκεί που υπάρχουν προβλήματα» ανέφερε.

Για παράδειγμα, «δεν θέλω να βλέπω νοσοκομείο που για πολύ μεγάλο διάστημα έχει χαλασμένο αξονικό τομογράφο και αναγκάζονται οι ασθενείς να πηγαίνουν σε διπλανό ιδιωτικό κέντρο, γιατί προκαλεί και ταλαιπωρία και εικόνα διαφθοράς που θέλουμε να εξαφανιστεί δια παντός» τόνισε.

O υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής νέων διοίκησεων για τα νοσοκομεία. «Σας δημιουργεί σε πολλούς ανησυχία γιατί η διαδικασία δεν διασφαλίζει τη συνέχεια της θητείας σας και σε άλλους απογοήτευση που δεν μπορούν καν να υποβάλουν αίτηση. Αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συνεχίσει να το πει σήμερα. Όσοι μείνετε θα πρέπει να εργαστείτε», επεσήμανε. «Η συνεργασία αυτό το διάστημα των 7-8 μηνών που θα διαρκέσει η διαδικασία θα είναι το βασικότερο κριτήριό μου για την αξιολόγησή σας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική, αν κάνετε καλά τη δουλειά σας δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι θα απομακρυνθείτε. Εγώ θα βλέπω τους δείκτες αποδοτικότητας και θα ακούω του πολίτες. Δεν έχω φίλους ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω αλλά κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «από τις κύριες ευθύνες σας, ο έλεγχος των δαπανών. Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείται τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν».

«Οι αναμονές είναι αγκάθι στο ΕΣΥ», ανέφερε προσθέτοντας πως «θα εκτιμηθεί δέοντος η προσπάθεια των διοικήσεων που θα είναι παρούσες για να επιλύουν επιτόπου τα ζήτημα των αναμονών. Θα παρακολουθώ τη μέση μείωση του χρόνου στις εφημερίες και θα είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης». Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για προτεραιότητα στα σοβαρά περιστατικά στα χειρουργεία, αλλά, όπως είπε, «στην ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία και για τις λίστες χειρουργείων».

Στην ημερίδα παρουσιάζεται η μεταρρύθμιση των DRG’s, με θεματικές ενότητες την κατάρτιση προϋπολογισμού των νοσοκομείων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τον προγραμματισμό προμηθειών, τη συνεργασία ΕΚΑΒ – Υγειονομικής Περιφέρειας, τη διαχείριση κρίσεων και την πυρασφάλεια των νοσοκομείων.

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, αθροιστικά θα αλλάξουν το περιβάλλον του χώρου των υπηρεσιών υγείας, σε όλο το φάσμα τους, στο ΕΣΥ» δήλωσε, τέλος, ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις