ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 1/2

Υπουργείο Υγείας
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα νοσοκομεία ζητεί η ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Έξι χιλιάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση των νοσοκομείων, κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 09:00 έως τη λήξη της βάρδιας για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, έχει προκηρύξει για αύριο, Πέμπτη (01/02/2024) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι «κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, παρότι έχουν ενεργές συμβάσεις, καθότι ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους. Εργάζονται πάνω από 5 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Νοσοκομεία τρέχουν και ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους και σταδιακά οι συνάδελφοι απολύονται παρότι έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους έως 31.3.2024».

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, η ανάληψη των υπηρεσιών αυτών από εργολάβους, στοιχίζει πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο, «σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες των νοσοκομείων». «Έως σήμερα υπήρξαν παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας, που έβαζε φρένο σε νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους» προσθέτει.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από τον υπουργό Υγείας, να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκονται. Παράλληλα, να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για να έχουν τη δυνατότητα τα νοσοκομεία, να συνάπτουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και εν τέλει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει τοποθετηθεί για το θέμα, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Με αφορμή την απόλυση 58 εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε στον ΑΝΤ1: «Έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Η Διοίκηση του Αγίου Σάββα έκανε διαγωνισμό για να πάρει εργολάβο για τις καθαρίστριες. Έγινε προσφυγή από το Σωματείο, έχασαν την προσφυγή στο δικαστήριο. Έγινε προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έχασαν την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πήρε έγκριση από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, έγινε κι εκεί προσφυγή και κέρδισε ο εργολάβος. Με τρεις δικαστικές αποφάσεις στα χέρια του από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Δικαστήριο το νοσοκομείο εφαρμόζει την απόφασή του. Όλα αυτά που λένε για το κόστος, ελέγχθηκαν από τρία διαφορετικά δικαστήρια και τρία διαφορετικά δικαστήρια είπαν ότι ο εργολάβος είναι φτηνότερος».

«Η συμφωνία στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, όχι μόνο στον Άγιο Σάββα αλλά σε κάθε νοσοκομείο, είναι ότι ο εργολάβος υποχρεούται να προσλάβει πρώτα τις καθαρίστριες που λήγει η σύμβασή τους. Όποια καθαρίστρια θέλει να συνεχίσει να εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο μέσω του εργολάβου, θα συνεχίσει να εργάζεται μέσω του εργολάβου. Αυτές έχουν προτεραιότητα. Και αυτό έχει προβλεφθεί. Δεν έχει προβλεφθεί να μείνει κάποια καθαρίστρια χωρίς δουλειά. Το ξεκαθαρίζω. Τώρα αν κάποιος δεν θέλει να δουλέψει με εργολάβο αυτό είναι δικό του θέμα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις