ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων

λίστα χειρουργείου
Στόχος η μείωση της αναμονής των ασθενών
INTIME NEWS

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Πέμπτη (01/02/2024) η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων τηρείται στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης, και διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων. Διαλειτουργεί, επίσης, με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ, με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και με τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών.

Σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται ως υπεύθυνος εποπτείας και ελέγχου της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ο Αναπληρωτής Διοικητής και όπου δεν υπάρχει, ο Διοικητής. Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ορίζεται ως υπεύθυνος για την κατάρτιση και λειτουργία της Λίστας.

Κάθε θεράπων χειρουργός συμπληρώνει σε πρότυπο ηλεκτρονικό έντυπο του συστήματος όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία της εγγραφής ασθενούς στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, στην οποία περιλαμβάνεται και η ανάλογη τεκμηρίωση, ανεξάρτητα αν η κλινική εκτίμηση έγινε κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, έτσι ώστε να απαιτείται η μετακίνηση του στη Λίστα με αλλαγή της προγραμματισμένης ημερομηνίας της χειρουργικής επέμβασης ή αλλαγής της κατηγορίας σοβαρότητας της νόσου είτε η έξοδος του από αυτή, ο/η υπεύθυνος/η ιατρός ενημερώνει σχετικά, συμπληρώνοντας υποχρεωτικά την ίδια ημέρα που πραγματοποιείται η κλινική εκτίμηση, τα σχετικά στοιχεία του πρότυπου ηλεκτρονικού εντύπου.

Κάθε θεράπων χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς του, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου, κατατάσσει το περιστατικό σύμφωνα με ακόλουθο πίνακα:

Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον, θα πρέπει να έχει εκτιμηθεί ανάλογα είτε στο ΤΕΠ είτε στην κλινική όπου ο ασθενής νοσηλεύεται από χειρουργό που εφημερεύει.

Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών υπηρεσιών υγείας του σχετικού νοσοκομείου.

Σχετικές ειδήσεις