ΥΓΕΙΑ

ΕΣΥ: Δωρεάν 50.000 απογευματινά χειρουργεία

ΕΣΥ: Δωρεάν 50.000 απογευματινά χειρουργεία

Με πόρους από το Ταμεία Ανάκαμψης, θα γίνουν χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία σε ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή 2 και 3 χρόνια

Χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς θα δρομολογηθούν περίπου 50.000 τακτικά απογευματινά χειρουργεία, τα οποία εκκρεμούν επί μακρόν, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τη χρηματοδότησή του να γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να μειωθεί η λίστα αναμονής


«Ισχύει (σ.σ. το δημοσίευμα της Καθημερινής) αλλά θέλω να κάνω την επίσημη ανακοίνωση για το πώς θα λειτουργήσει αυτό. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνει συνέντευξη τύπου. Μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει όποιος έχει την μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα. Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 2-3 χρόνια».

«Η ενιαία λίστα χειρουργείων είναι στο αέρα αλλά έχει δρόμο για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή της. Αλλά θέλω να έχει εικόνα ο συμπολίτης μου πριν επιλέξει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει. Θα έχουμε τα στοιχεία στον αέρα και για κάθε κλινική του νοσοκομείου. Όλες οι λίστες θα γίνονται με διαφάνεια. Θα υπάρχει και έλεγχος στις κλινικές που καθυστερούν», είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Αναφορικά με το θέμα των ελλείψεων αναισθησιολόγων, το χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό, ωστόσο στην Ελλάδα όπως είπε το μεγαλύτερο εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας πως στις 7 προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί, ελάχιστοι αναισθησιολόγοι ανταποκρίθηκαν.

«Σε μια πενταετία από τώρα θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους από τις σχολές. Από το αν θα μείνουν στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση γιατί αυτή την ώρα η έλλειψη τους είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Μια ιδιωτική κλινική ή ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Γερμανία μπορεί να δίνει 12.000 ευρώ το μήνα. Στη Ρουμανία παίρνουν 7.000 ευρώ. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινάμε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων ως ένα πρώτο μέτρο είναι γιατί πιστεύουμε πως η περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις θα κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και τελικά με περισσότερες αμοιβές» τόνισε χαρακτηριστικά.