ΥΓΕΙΑ

Φυτικό... γύρο και χαβιάρι από μέλι φτιάχνουν στα εργαστήρια του ΕΚΠΑ

χαβιάρι
Το χαβιάρι από μέλι αποτελεί προϊόν «μοριακής γαστρονομίας»
AP (αρχείου)

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζει τα λειτουργικά τρόφιμα της Ελλάδας. 

O διάσημος ελληνικός γύρος γίνεται φυτικό, υγιεινό και λειτουργικό τρόφιμο από όσπρια υψηλής διατροφικής αξίας. Χαβιάρι φτιάχνεται από μέλι, ως προϊόν «μοριακής γαστρονομίας» και σοκολάτα εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Αυτά είναι κάποια από τα «λειτουργικά τρόφιμα», τα οποία παράγονται με τη σφραγίδα των ερευνών Ελλήνων επιστημόνων, στα εργαστήρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο νέος κόσμος των «έξυπνων» ελληνικών προϊόντων διατροφής παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Ιατρικής MED FUTURE 2024. Αντλούν τα ευεργετικά τους οφέλη από τον πλούτο της ελληνικής γης και κατακτούν το διεθνές ενδιαφέρον με την πιστοποίηση και μελέτη των πανεπιστημιακών εργαστηρίων της χώρας μας, στον τομέα του Λειτουργικού Τροφίμου.

«Αγαθά εθνικής σημασίας» χαρακτηρίζει τα λειτουργικά τρόφιμα της Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. «Κατά την εκτίμησή μου αποτελούν αγαθά εθνικής σημασίας όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι ελιές, το μέλι, τα γαλακτοκομικά μας και η φέτα, καθώς και το κρασί, των οποίων τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα και τις βιοδραστικές ουσίες προσπαθούμε να ενισχύουμε ερευνητικά για την προώθησή τους για λειτουργική χρήση στην εξατομικευμένη διατροφή, για την ευημερία και την Ιατρική. Το ΕΚΠΑ αγκαλιάζει την καινοτομία στη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας στα υψηλής ποιότητας διατροφικά προϊόντα μας μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης, σε συνεργασία με οικονομικούς φορείς, ένα επιστημονικό και επιχειρηματικό μοντέλο που υποστηρίζει την αειφορία».

Σημαντικές διεπιστημονικές ερευνητικές προσπάθειες διεξάγονται με τη συνεργασία των τμημάτων Αναλυτικής Χημείας, Χημείας Τροφίμων, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση του ισχυρισμού υγείας των ελληνικών προϊόντων διατροφής, τα οποία εμπλουτίζονται με βιοδραστικές ουσίες και χαρακτηρίζονται λειτουργικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η διεπιστημονική έρευνα των τμημάτων του ΕΚΠΑ στο Λειτουργικό Τρόφιμο κατακτά εδώ και δέκα χρόνια σημαντικές διακρίσεις, ανταποκρινόμενη στα ζητούμενα της επιστήμης και της διεθνούς αγοράς της Λειτουργικής Διατροφής.

«Η τρέχουσα έρευνα για τα λειτουργικά τρόφιμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φυτικών προϊόντων που βασίζονται σε πρωτεΐνες που λαμβάνονται μετά από εκχύλιση από ελληνικά όσπρια, όπως οι φακές, ρεβίθια, μπιζέλια και καλαμπόκι, που εισάγουν ταυτόχρονα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται από φυτικά προϊόντα όπως βότανα και μπαχαρικά, κρασί, ελαιόλαδο κ.α. προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά» τονίζει από την πλευρά του, ο Καθηγητής Χημείας Τροφίμων Χαράλαμπος Προεστός, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Το χαβιάρι από μέλι, που αποτελεί προϊόν «μοριακής γαστρονομίας», η σοκολάτα εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο, που βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και ενδείκνυται και για διαβητικούς ασθενείς, πρωτοστατούν σε καινοτομία, όπως και ο δημοφιλής γύρος, που δημιουργήθηκε από 100% φυτικά όσπρια υψηλής αξίας, χωρίς σόγια, χωρίς γλουτένη, ως πλήρης πηγή πρωτεΐνης, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, είναι κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά των λειτουργικών τροφίμων, που φέρουν τη σφραγίδα των ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βάσει και δημοσιευμένων μελετών.

Σχετικές ειδήσεις