ΥΓΕΙΑ

Αιμοδοσία: Ρεκόρ τετραετίας στη συλλογή αίματος τον Φεβρουάριο

αιμοδοσία
Η χώρα μας χρειάζεται 550.000 μονάδες αίματος τον χρόνο
INTIME NEWS

Μήνυμα εντατικοποίησης των προσπαθειών εθελοντικής αιμοδοσίας και όχι εφησυχασμού, στέλνει το ΕΚΕΑ.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) επιστρατεύει τον μύθο του Σισσύφου για να περιγράψει την αιμοδοσία στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι το υψηλό τετραετίας στη συλλογή αίματος που επετεύχθη τον Φεβρουάριο, δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Σίσσυφος προσπαθούσε αιώνια να ανεβάσει έναν μεγάλο βράχο στην πλαγιά ενός λόφου, λίγο πριν φτάσει στην κορυφή, όμως, ο βράχος έπεφτε και ο Σίσσυφος επαναλάμβανε από την αρχή όλη τη διαδικασία. Κάπως ανάλογα κινείται και η αιμοδοσία στην χώρα μας, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας.

«Γίνεται μια υπερπροσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα και φτάνουμε στην άκρη του λόφου, και τότε έρχονται οι γιορτές και οι διακοπές και πάλι κατρακυλάμε στην έλλειψη ή καλύτερα στη μερική έλλειψη. Αλλά ας δούμε την πραγματικότητα με αριθμούς. Η χώρα μας χρειάζεται 550.000 μονάδες τον χρόνο, 45.000 μονάδες τον μήνα ή 1.500 μονάδες την ημέρα, ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος. Το περασμένο Δεκέμβριο συλλέχθηκαν 40.400 μονάδες, σημαντικά κάτω από τις ανάγκες μας. Τον περασμένο Ιανουάριο συλλέξαμε 44.000 μονάδες που ήταν οι περισσότερες την τετραετία, αλλά και πάλι λιγότερες από τις ανάγκες μας. Τον Φεβρουάριο συλλέξαμε 50.000 μονάδες και πάλι ρεκόρ τετραετίας καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας και διορθώνοντας τις όποιες καθυστερήσεις στις θεραπείες των ασθενών μας, όπως και την ανάκτηση των αποθεμάτων που χρειάστηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιήσουμε και να εξαντλήσουμε. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία μας, όταν είναι σε εγρήγορση τα καταφέρνουμε και τα καταφέρνουμε καλά, όταν επαναπαυόμαστε τότε αρχίζουν τα προβλήματα» αναφέρει ο κ. Κατσίβελας.

«Οφείλουμε απέναντι στο αξιακό μας σύστημα, αλλά και απέναντι στην κοινωνία μας, να είμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση, να είμαστε προνοητικοί, να είμαστε σταθεροί και διαρκείς στην αιμοδοσία, να την συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας και ότι οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο για το μεγάλο αυτό σκοπό. Η αρρώστια και η ανάγκη δεν κάνει ποτέ διακρίσεις. Η προστασία της ζωής είναι η μεγαλύτερη προσφορά μας στον άνθρωπο και αυτό το πετυχαίνουμε προσφέροντας αίμα, με τον καλύτερο τρόπο» συνεχίζει.

Επιστρέφοντας στη μυθολογία, ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ στέλνει μήνυμα «να σταματήσουμε να είμαστε οι Επιμηθείς, ερχόμενοι να εξηγήσουμε τι δεν πήγε καλά κι όπως το προσμέναμε, οφείλουμε να είμαστε Προμηθείς των προβλημάτων μας, να προλαμβάνουμε και να μην ερχόμαστε εκ των υστέρων να τα δικαιολογήσουμε. Γι’ αυτό σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια παραπάνω».

Σχετικές ειδήσεις