ΥΓΕΙΑ

Το περπάτημα προλαμβάνει τον διαβήτη

Το περπάτημα προλαμβάνει τον διαβήτη

Το περπάτημα μειώνει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με όσους προτιμούν... το κρεβάτι ή το γραφείο τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Το καινούργιο που φέρνει αυτή η μελέτη είναι ότι τώρα γνωρίζουμε πόσα βήματα πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, όπως εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, κ. Αμάντα Φρετς.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 1.800 ανθρώπους να φορέσουν ένα ποδόμετρο για μια εβδομάδα για να μετρήσουν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν κατά μέσον όρο καθημερινά.

Στις αρχές της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη. Αλλά ύστερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, 243 άνθρωποι εμφάνισαν τη νόσο. Σχεδόν το 17% των ανθρώπων που είχαν ενταχθεί στην ομάδα με την μικρότερη σωματική δραστηριότητα εμφάνισαν διαβήτη σε σύγκριση με το 12% εκείνων που έκαναν περισσότερα από 3.500 βήματα την ημέρα.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως η ηλικία, ιατρικό ιστορικό και το κάπνισμα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που περπατούσαν περισσότερο, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.