ΥΓΕΙΑ

Η ηλιοθεραπεία και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας!

Η ηλιοθεραπεία και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας!

Αν και ο ήλιος είναι πηγή ζωής, η έκθεση σε αυτόν πρέπει να γίνεται με μέτρο και τηρώντας ορισμένους κανόνες!

Ειδικά αυτές τις μέρες που ο ήλιος «καίει» πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Ο περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται τον ήλιο και τις επιδράσεις του από το αίσθημα θερμότητας που αισθάνεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπως και από το κοκκίνισμα ή το μαύρισμα μετά από αρκετή ώρα ηλιοθεραπείας.

Αρκετός κόσμος αγνοεί τους δυνητικούς κινδύνους από την ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο.

Καταστάσεις όπως η φωτογήρανση ή ακόμα χειρότερα ο καρκίνος του δέρματος και κυρίως το μελάνωμα μοιάζουν για πολλούς πολύ μακρινά και σπάνια.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μπορούν να διακριθούν σε οξείες και χρόνιες.

Η πιο συνηθισμένη άμεση εκδήλωση είναι το ηλιακό έγκαυμα, που κυμαίνεται από ένα ελαφρύ ερύθημα μέχρι δημιουργία οιδήματος και φυσαλίδων.

Το έγκαυμα συνδυάζεται και με αυξημένο ποσοστό μελανώματος.

Το μελάνωμα είναι συχνότερο σε άτομα που έχουν ιστορικό επαναλαμβανόμενων εγκαυμάτων με φυσαλίδες (πχ κάθε καλοκαίρι) κατά την νεαρή ηλικία.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται κάτι παροδικό όπως το έγκαυμα να προκαλεί καρκίνο στο δέρμα δεκαετίες μετά, η εξήγηση όμως είναι ότι το δέρμα προοδευτικά χάνει την ικανότητα να αυτό-επιδιορθώνει τις μικρές βλάβες που προκαλούνται στο DNA των κυττάρων από τον ήλιο και τελικά παρουσιάζεται ο καρκίνος.

Σε βάθος χρόνου η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο προκαλεί αλλαγές που συνολικά χαρακτηρίζουμε σαν φωτογήρανση. Απλά παραδείγματα που δείχνουν ξεκάθαρα τις μεταβολές αυτές και το ότι είναι ανεξάρτητες από την επίδραση της ηλικίας, είναι συγκρίσεις σε όμοιους διδύμους, όπου ο/η εργαζόμενος στο ύπαιθρο δείχνει πολύ μεγαλύτερος από ότι ο αδελφός του που είναι εργαζόμενος σε γραφείο ή στο σπίτι.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με ένα αισθητικό πρόβλημα που όσο και να μας προβληματίζει δεν έχει σοβαρή επίπτωση στην υγεία μας και επίσης εν μέρει διορθώνεται και αναστρέφεται με τις νεότερες τεχνικές τις αισθητικής-κοσμητικής δερματολογίας. Το σοβαρό πρόβλημα ξεκινά όταν η χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία υπερνικά τους επανορθωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού και εμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος.

Όλες οι μορφές καρκίνου του δέρματος εμφανίζουν ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο!

Το θετικό χαρακτηριστικό είναι ότι εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε μπορούν να μας κινήσουν το ενδιαφέρον με την παρουσία τους ή τις αλλαγές που προοδευτικά εκδηλώνονται και να απευθυνθούμε στο δερματολόγο για αξιολόγηση και αφαίρεση. Το αρνητικό χαρακτηριστικό είναι ότι επειδή δεν έχουν συνήθως συμπτώματα, τουλάχιστον αρχικά, όπως πόνο ή αιμορραγία, οι περισσότεροι πάσχοντες παραμελούν να επισκεφθούν το γιατρό, οπότε μερικές φορές η κατάσταση έχει πια προχωρήσει όταν γίνει η διάγνωση της πάθησης.

Δεν αξίζει για λίγες ώρες ηλιοθεραπείας, να «τρέχουμε» μια ζωή... Γι' αυτό ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι μας!

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει λόγος που μαυρίζουμε στον ήλιο;

Απίστευτη φωτογραφία με την επίδραση του ήλιου στο δέρμα

Ηλιοθεραπεία με ...αντικαρκινική δράση