ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Η αϋπνία ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφού σύμφωνα με μελέτες 1 στα 2 άτομα αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή του ύπνου, ενώ 1 στους 5 έχει σοβαρή μορφή αϋπνίας. Η σωστή διατροφή όμως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της με φυσικό τρόπο.

Καταρχάς είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις τροφές που δημιουργούν υπερδιέγερση πριν τον ύπνο και ειδικά αυτές που περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Οι τροφές που βοηθούν στον ύπνο είναι αυτές που περιέχουν υδατάνθρακες και προκαλούν έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό, η οποία βοηθάει τον εγκέφαλο να παράγει το «φυσικό υπνωτικό» του, τη σεροτονίνη. Τέτοιες τροφές είναι τα ζυμαρικά (ρύζι, μακαρόνια), το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Παράλληλα,«υπεύθυνη» για την αϋπνία μπορεί να είναι η έλλειψη σιδήρου και μαγνησίου καθώς και η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6. Στη διατροφή το μαγνήσιο βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης όπως τα όσπρια, το λάχανο, το σπανάκι, ενώ το σίδηρο συναντάται σε τροφές όπως το μοσχαρίσιο κρέας τα αβγά και τα ψάρια.

'Οσο για τη βιταμίνη Β6, οι τροφές στις οποίες τη συναντάμε σε μεγάλη περιεκτικότητα είναι τα πουλερικά, τα αβγά, τα όσπρια, το ρύζι και τα καρύδια.