ΥΓΕΙΑ

Ο Άδωνις ζήλεψε την δημόσια Υγεία στο Καζακστάν

Ο Άδωνις ζήλεψε την δημόσια Υγεία στο Καζακστάν

Το σύστημα Υγείας του Καζακστάν ζήλεψε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην ασιατική αυτή χώρα, δεν σταματά να το «διαφημίζει» ως πρότυπο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα.

«Μας έχει περάσει ακόμη και το Καζακστάν» διακήρυσσε, προωθώντας το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, χωρίς παραπεμπτικό του οποίου δεν θα είναι δυνατή η εισαγωγή σε νοσοκομείο. Υπερθεμάτιζε δε, με το παράδειγμα της Τουρκίας: «Αν διαπιστώνατε την πρόοδο της Τουρκίας... Να πας σε νοσοκομείο χωρίς χαρτί από οικογενειακό γιατρό στην Τουρκία, αδιανόητο»!

Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με τη NEWSBOMB του Σαββατοκύριακου, χρησιμοποίησε ξανά το παράδειγμα του Καζακστάν, βάζοντας στη συζήτηση και τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1978, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην έκτακτη συγκέντρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ήταν η στιγμή που «άναψαν» τα αίματα και τα γιούχα από τους γιατρούς έπεφταν βροχή. Η πρόεδρος του ΙΣΠ, κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ρωτούσε επανειλημμένα τον υπουργό Υγείας, «τι μέσο όρο ζωής» έχει το Καζακστάν.

495C02427BA359740288ECCD32C903DB

Απάντηση δεν έδωσε ο κ. Γεωργιάδης στην ερώτηση της κ. Ανεμοδουρά, τη δίνουμε όμως εμείς: το Καζακστάν έχει τα 68,7 χρόνια ως προσδόκιμο ζωής και βρίσκεται κάτω από όλες τις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ελλάδα που είχε τα 81 χρόνια, εκτιμάται ότι χάνει 3 χρόνια και πέφτει στα 78, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τι είναι όμως η Διακήρυξη της Άλμα-Άτα, που με τόση θέρμη επικαλείται ο κ. Γεωργιάδης:

Το 1978, στην Άλμα-Άτα της τότε Σοβιετικής Ένωσης πραγματοποιήθηκε Διεθνής Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σκοπό να θέσει τις ενιαίες και καθολικές αρχές, οι οποίες πρέπει να αποτελούν βάση για τις διαμορφούμενες πολιτικές στην Υγεία. Ζητούμενο ήταν να οριστεί το ελάχιστο αναγκαίο πλαίσιο για την υγεία, καθώς οι ανισότητες αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, ήταν χαώδεις. Αποτέλεσμα της Διάσκεψης ήταν η Διακήρυξη της Άλμα-Άτα, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Γεωργιάδης στην πρόσφατη έκτακτη συγκέντρωση των γιατρών του Πειραιά, ως μοντέλο για την Ελλάδα του 2013.

MediaAssets

Ο χαρακτήρας της Διακήρυξης είναι σαφής, συνεχίζει το δημοσίευμα της NEWSBOMB του Σαββατοκύριακου: «Η υπάρχουσα τεράστια ανισότητα στο επίπεδο υγείας - ιδιαίτερα μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και σε καθεμία ξεχωριστά – είναι, αφενός μεν, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά απαράδεκτη, αφετέρου δε, κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις χώρες (...) Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την υγεία των πολιτών τους η οποία μπορεί να εκπληρωθεί μόνο με την εφαρμογή επαρκών υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων. Ένας από τους κύριους κοινωνικούς στόχους κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας, στις ερχόμενες δεκαετίες, πρέπει να είναι η επίτευξη μέχρι το έτος 2000 ενός επιπέδου υγείας για όλους τους ανθρώπους παγκόσμια, που θα τους επιτρέπει να διάγουν έναν κοινωνικά και οικονομικά παραγωγικό βίο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου ως μέρους μιας ανάπτυξης στο πνεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στο επίκεντρο της Διακήρυξης βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες, για τις οποίες θα έπρεπε να εξασφαλιστεί:

«Εκπαίδευση που αφορά τα κύρια προβλήματα υγείας και τις μεθόδους πρόληψης και ελέγχου τους

• διασφάλιση επαρκούς σίτισης και προαγωγή σωστής διατροφής
• επαρκή παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού και αποχέτευσης
• μητρική και παιδική φροντίδα υγείας, περιλαμβανομένου και του οικογενειακού προγραμματισμού
• ανοσοποίηση έναντι των κυρίων μεταδοτικών λοιμώξεων
• πρόληψη και έλεγχο τοπικών ενδημικών νόσων
• κατάλληλη αντιμετώπιση συνήθων νοσημάτων και τραυμάτων
• προμήθεια βασικών φαρμάκων».

georgiadis

Αυτά, λοιπόν, υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης, ότι πρέπει να παρέχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη σημερινή Ελλάδα, γεγονός που μαρτυρά πως πρόκειται για ένα ελάχιστο πλαίσιο που θα επιδεινώσει τις συνθήκες υγειονομικής κρίσης τις οποίες βιώνει η χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κ. Γεωργιάδη, όπως αναφέρει η NEWSBOMB του Σαββατοκύριακου, έχει απαντήσει και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ: «παράγοντες του Υπ. Υγείας δηλώνουν "θαυμαστές" του Τουρκικού συστήματος υγείας που έχει μόλις 1,7 ιατρούς ανά 1000 κατοίκους την στιγμή που η πατρίδα μας έχει την τύχη να έχει 6,1/1000 ενώ ο Μ.Ο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,4.

"Οραματίζονται" με δηλώσεις τους σε πρόσφατο συνέδριο για την διαχείριση κρίσεων στην υγεία, τον θεσμό του θυροφύλακα οικογενειακού ιατρού με αποτέλεσμα να στερήσουν από τους Έλληνες τις υπηρεσίες των ειδικευμένων ιατρών και να οδηγήσουν στον εξοβελισμό χιλιάδων προς την γειτονική χώρα που ήδη κάνει έκκληση να στελεχώσουν το σύστημα υγείας της"».

ca0babf15996439b66faee07e32ba157.w600.h340.z1

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

ATTIKON: 1η Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς

Η απαξίωση της Υγείας: Bγήκαν από το Δαφνί και πήραν τους δρόμους (vd)

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση

Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας

Οι λίστες της θανάσιμης αναμονής του ΕΣΥ

Π. Κουρουμπλής: Τα δώρα της κυβέρνησης στις πολυεθνικές

Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

Βίντεο: Τα «άκουσε» ο υπουργός Υγείας από τους γιατρούς του Πειραιά

Α. Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ