ΥΓΕΙΑ

Απεργία ΕΟΠΥΥ: Τεράστιες οι επιπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες

Απεργία ΕΟΠΥΥ: Τεράστιες οι επιπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες

Και ο κ. Γεωργιάδης αναρωτιέται «πού είναι οι χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετούνται»...

Ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και με τον υπουργό Υγείας να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από τα κλειστά πολυιατρεία εδώ και σχεδόν ένα μήνα, σήμερα έγιναν γνωστά στοιχεία για τις ευπαθείς ομάδες και πώς έχουν επηρεαστεί από την απεργία.

Αντίθετα με την άποψη που εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το κοινωνικό κόστος από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι τεράστιο, κάτι που αποδεικνύει ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί του ίδιου από την πρώτη στιγμή, οδήγησαν τα πράγματα σε οριακό επίπεδο, όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά κυρίως για τους ασφαλισμένους.

Το κομμάτι ωστόσο που φαίνεται ότι υποφέρει ακόμη περισσότερο, είναι οι ευπαθείς ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς το διάστημα από τις 25 Νοεμβρίου όπου ξεκίνησαν την απεργία τους οι γιατροί, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από τις 1.102, εδώ και μήνες, προγραμματισμένες Επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ακυρώθηκαν οι 863 που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους.

Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πολλούς μήνες τη σειρά τους και θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά και να ταλαιπωρηθούν μένοντας, κάποιοι από αυτούς, χωρίς σύνταξη ή επίδομα.

Ο Οργανισμός κάνει ακόμη μία έκκληση στους ιατρούς να αναστείλουν την απεργία και να ξεκινήσουν άμεσα την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας (αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κ.λ.π.) και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζεται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες Επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές τους άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως για να τους καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, ότι μόνο σε 5 μονάδες (Μαρούσι, Καλλιθέα και 3 της Θεσσαλονίκης) ακυρώθηκαν περίπου 2.000 περιστατικά.

Παράλληλα, εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των Ατόμων με Αναπηρία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά.

Ενώ τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν καθημερινότητα για εκατοντάδες ασφαλισμένους των παραπάνω ομάδων, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτική εκπομπή: «Βλέπετε καμία τρομακτική κοινωνική έκρηξη από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ; Αφού τα πολυιατρεία είναι κλειστά. Πού είναι οι χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετούνται; Πού είναι το 1 εκατομμύριο ραντεβού που έχουν ακυρωθεί, που λένε; Πουθενά. Ο κόσμος ούτε καν αντιδρά».

Ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες από την συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προφανώς για να καταδείξει από τη μια ότι ο Οργανισμός με τη σημερινή του μορφή είναι περίπου άχρηστος και άρα η μεταρρύθμισή του είναι αναγκαία και από την άλλη για να μειώσει την προσωπική του ευθύνη σχετικά με το αδιέξοδο όπου οδήγησε τις συζητήσεις με τους γιατρούς. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται, ιδιαιτέρως οι ευπαθείς ομάδες, και ο υπουργός Υγείας παρά τις εντολές του πρωθυπουργού για σεβασμό προς τους γιατρούς και καλύτερο χειρισμό της κατάστασης, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο της απαξίωσης της δημόσιας υγείας.

Newsbomb.gr - Onmed.gr

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Προς παράταση της απεργίας αποφασίζουν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ

Ο Άδωνις «εξέθεσε» τον πρωθυπουργό – Ελλιπής η ενημέρωση Σαμαρά

Μ. Βλασταράκος: Ο διάλογος θα αρχίσει χωρίς προαπαιτούμενα

Ο Σαμαράς «άδειασε» τον Άδωνι για τους χειρισμούς του

ΙΣΑ: Μεταρρύθμιση Υγείας χωρίς γιατρούς δε γίνεται

ΠΟΕΔΗΝ: «Χριστουγεννιάτικο» δέντρο με Άδωνι, χαρτονομίσματα και TEVA...