ΥΓΕΙΑ

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι θα βρίσκουν κλειστά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ορισμένες διευκρινίσεις.


Για τα πολυιατρεία το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι δεν κλείνουν, αλλά χρειάζεται χρονικό διάστημα 30 ημερών, όπως προβλέπεται και από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαθεσιμότητας-κινητικότητας, ώστε να επαναλειτουργήσουν.

Τις 30 αυτές ημέρες, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της απεργίας των ιατρών. Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει δε ότι το πλαφόν των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς έχει αυξηθεί στις 400.

Σχετικά με την απογραφή της περιουσίας του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζει ότι γίνεται για την προστασία των ίδιων των εργαζομένων στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από το διοικητικό προσωπικό του κάθε πολυιατρείου είναι επιφορτισμένες να καταγράψουν λεπτομερώς το υλικό και να παραδώσουν το πρακτικό στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι όσοι δεν επιτρέψουν την καταγραφή του υλικού, αναλαμβάνουν και την αστική ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Πάντως, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να ζητηθεί η παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.

Για το θέμα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν απολύσεις, αλλά πιθανές αποχωρήσεις ιατρών, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου. Εκείνοι που θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης -οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ.

Τέλος, έχει ήδη σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ σχετικό έγγραφο προς τις εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με τη λειτουργία των τηλεφωνικών αριθμών για ραντεβού με ιατρούς, να ενεργοποιήσουν ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι η υπηρεσία ραντεβού δεν είναι διαθέσιμη, ώστε να μην υπάρχει και σχετική χρέωση.

Πάντως, παρά τις διευκρινίσεις του υπουργείου, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ήδη βιώνουν μεγάλη ταλαιπωρία, η οποία όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

Διαβάστε επίσης:

Στοιχεία-σοκ: Στο «κόκκινο» η γρίπη στην Ελλάδα

Βίντεο: Τα αμείλικτα ερωτήματα μιας ασφαλισμένης στον Α. Γεωργιάδη

«Τσουνάμι» αντιδράσεων για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ