ΥΓΕΙΑ

Για 4η χρονιά το Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής στα σχολεία

Για 4η χρονιά το Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής στα σχολεία

Περισσότεροι από 15.000 μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία και περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας και φτώχειας, συμμετέχουν φέτος στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis».

Το Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, ξεκίνησε φέτος στις 20 Νοεμβρίου, με στόχο τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Οι μαθητές των 150 σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα.

Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 406 σχολεία με σχεδόν 62.000 μαθητές σε 23 νομούς της χώρας, ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια γεύματα. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο «Prolepsis». Το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας κατά την έναρξη της χρονιάς 2013-2014 ήταν 54% και στη λήξη 48%. Το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας με ύπαρξη πείνας μειώθηκε από 21% σε 18%. Συνολικά, ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε στατιστικά σημαντικά κατά 11%.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζει προβλήματα πείνας κανένα παιδί. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλείται να καλύψει αυτήν την επιτακτική, υπαρκτή δυστυχώς, ανάγκη. Παράλληλα προασπίζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υγεία της επόμενης γενιάς πολιτών και για το λόγο αυτό έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς».

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από το 2012 έως και σήμερα Μέγας Δωρητής του Προγράμματος εξακολουθεί να είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα στηρίζει επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Ο ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της δράσης «52 Εβδομάδες, 52 δράσεις σίτισης και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα» υποστηρίζει την υλοποίηση του Προγράμματος σε 52 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Ακόμη, η επέκταση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Σημειώνεται, τέλος, ότι στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ρoή Ειδήσεων