ΥΓΕΙΑ

Άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ζητούν οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ

Άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ζητούν οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ

Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ έβαλε επί τάπητος το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, ενημέρωσε ότι έχει δοθεί εντολή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού (ΠΕ.ΔΙ.), ώστε σύντομα να αποπληρωθεί το παρακρατηθέν ποσοστό του 10% των παροχών του 2012 και εν συνεχεία των υπολοίπων ετών.

Τονίστηκε δε, ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011, ώστε να μην απολεσθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των παρόχων, μέσω της μη εκκαθάρισης του υπολοίπου των παροχών του 2011 και της επιστροφής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του αντίστοιχου ποσού.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, σημείωσε ότι πρέπει γρήγορα να προχωρήσει η διαδικασία για αυτές τις αποπληρωμές, καθώς επίσης και των παρόχων των Ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά το 2012 (ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΣΑΥ, ΝΑΤ, κλπ).

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στις οποίες εργάζονται οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας λόγω της μη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων και της επιβολής του clawback και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με το νέο τρόπο φορολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Τέλος, ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση των δαπανών για την υγεία, μέσα από ανακατανομή κονδυλίων του γενικού προϋπολογισμού, ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους δυσβάστακτα ποσά για την περίθαλψή τους.

Σχετικές ειδήσεις