ΥΓΕΙΑ

Κατέληξε 59χρονος που είχε προσβληθεί από μεταλλαγμένο ιό της γρίπης

Κατέληξε 59χρονος που είχε προσβληθεί από μεταλλαγμένο ιό της γρίπης

Ένας ακόμη θάνατος ασθενούς από τον ιό της γρίπηςσημειώθηκε σήμερα (14/01/2016) το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών πανελλαδικά στους τέσσερις.

Πρόκειται για άνδρα 59 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Ο 59χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, νόσησε από το μεταλλαγμένο στέλεχος Η3Ν2 του ιού, όπως είχε επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά, και τελικά σήμερα έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Μέχρι την Τετάρτη (13/01/2016), τρεις άνθρωποι είχαν πεθάνει από επιπλοκές της γρίπης στις 27 - 12 - 2015, στις 09 - 01 - 2016 και στις 11 - 01 – 2016, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 35 ετών που κατέληξε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα και για άλλους δύο ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, με επιβεβαιωμένη γρίπη, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολόγιας, Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνει ότι «όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους και να πάρουν αντιικά φάρμακα. Όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα γρίπης καλό θα είναι να κάτσουν σπίτι τους, για να μην κολλήσουν και τους υπολοίπους».

Το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος Η3Ν2, και σε μεγάλο βαθμό το στέλεχος Η1Ν1, προσθέτει ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους ανθρώπους που έχασαν μέχρι σήμερα τη ζωή τους από γρίπη στην Ελλάδα κανείς δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ από τους 31 που νοσηλεύτηκαν συνολικά σε ΜΕΘ μόνο δύο είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα.

Σχετικές ειδήσεις