ΥΓΕΙΑ

Νέο ασφαλιστικό: Σε τετράωρη στάση εργασίας οι γιατροί την Πέμπτη 21/01

Νέο ασφαλιστικό: Σε τετράωρη στάση εργασίας οι γιατροί την Πέμπτη 21/01

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως τις 15:00, καθώς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας, για τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΠΙΣ καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν στο νέο συλλαλητήριο ενάντιο στο νέο ασφαλιστικό, που διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς την ίδια ημέρα, στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 17:00, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, ενημέρωσε το Δ.Σ την Παρασκευή (15/01/2016) για τις κοινές δράσεις που έχουν αναληφθεί και αποφασίστηκε η συμπόρευση με όλους τους επιστημονικούς φορείς για την απόρριψη αυτού του προσχεδίου.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι το νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και δεν στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι εισφορές που προβλέπονται είναι πάνω από τα όρια της αντοχής και της βιωσιμότητας κάθε ατομικής δραστηριότητας των ιατρών. Το προσχέδιο εντείνει τα φαινόμενα της παραοικονομίας, δημιουργεί αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, οδηγεί σε υπαλληλοποίηση, ιδιαίτερα τον νεότερο ιατρό, και στην μετανάστευση του πλέον ικανού και αξιόμαχου ιατρικού δυναμικού της ώρας, τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση.

Επιπλέον, ο ΠΙΣ καλεί για μία ακόμη φορά τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο δεν στηρίζεται και δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική ή οικονομική μελέτη. Ζητεί την έναρξη ενός μεγάλου κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι βιώσιμο και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ την Παρασκευή, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στο χώρο της υγείας, παρουσία και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη.

Ο κ. Βλασταράκος ευχαρίστησε εκ μέρους του ΔΣ το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για την ενημέρωση που παρείχε πάνω στις θέσεις της νέας διοίκησης του Οργανισμού. Τα μέλη του ΔΣ συζήτησαν με τον κ. Μπερσίμη τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τη σχέση του με τους παρόχους υγείας και έθεσαν υπόψη του την πρόθεση του ΠΙΣ να συνεργαστεί με τον ΕΟΠΥΥ στην κατεύθυνση κοινών δράσεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται εγκαίρως η αποπληρωμή των παρόχων υπηρεσιών υγείας, η λειτουργία των ιατρών με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια, η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς και την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την πρόθεσή του να έχει στενή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους παρόχους.

Σχετικές ειδήσεις