Η πτώση του πετρελαίου οδηγεί την ΕΚΤ στη λήψη νέων μέτρων

Newsroom Newsroom

Η πτώση του πετρελαίου οδηγεί την ΕΚΤ στη λήψη νέων μέτρων

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας φέτος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προβλέπει πάνω από το 60% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, καθώς η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό. 

Το 57% αυτών των οικονομολόγων δηλώνουν ότι ο Ντράγκι θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από το σημερινό ύψος των 60 δις. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 53% προβλέπει και άλλη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.

Το 45% θεωρεί ότι τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου, ενώ ένα ποσοστό επίσης 45% προβλέπει ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο και το υπόλοιπο 10% τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ πριν από 10 μήνες, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί ελάχιστα και το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%, έχει μετατεθεί χρονικά δύο φορές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Φραγκφούρτη, έχοντας ήδη εμφανισθεί διχασμένο (στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου) όσον αφορά την κατάλληλη πολιτική.

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά συμπιεσμένα επίπεδα, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα καθίσει απλώς να περιμένει και να ελπίζει για το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της εταιρείας Nordea Markets στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να δούμε μεγαλύτερη χαλάρωση ακόμη και τον Μάρτιο». Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και οι όποιες αναθεωρήσεις προς τα κάτω θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη δικαιολογία για επιπλέον μέτρα. Σε μία άλλη έρευνα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει όλα τα επιτόκιά της αμετάβλητα αυτή την εβδομάδα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,3%, επέκτεινε τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2017 και δεσμεύθηκε να επανεπενδύει τα κεφάλαια των ομολόγων που λήγουν, για να εμποδίσει την εδραίωση ενός πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Η πτώση κατά 42% των τιμών του αργού έκτοτε, σε κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι σήμερα, δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ για επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 1% φέτος και στο 1,6% το 2017. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 0,2% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από το προβλεπόμενο, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα γίνει αρνητικός τους ερχόμενους μήνες, πριν αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και μία μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων συζητήθηκαν ήδη στη συνεδρίαση των αξιωματούχων της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Στην ίδια συνεδρίαση, ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστήριξαν ότι δεν βλέπουν λόγο για τη λήψη μέτρων, με λίγους από αυτούς να θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να εστιάσει στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Η Angelina Jolie πριν και μετά τις πλαστικές επεμβάσεις (video)

06:30

Κορονοϊός: Δείτε πότε τελειώνει η καραντίνα για όσους έχουν νοσήσει (pics)

06:15

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πλησιάζουν τα νέα μέτρα - Περιορίζονται οι χρόνοι μετακινήσεων και τα sms

06:00

Η κούκλα της Eurovision τραγουδά για πρώτη φορά το «SUPERG!RL» σε acoustic version

05:40

Το πολύτιμο δώρο της Άντζελας Δημητρίου στη Φαίη Σκορδά, η καραντίνα και η αφιέρωση (video)

05:20

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: 884 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

05:00

Κορονοϊός: Στην Αθήνα οι 65 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στην Αυστρία - Μπήκαν σε καραντίνα

04:40

Κορονοϊός: Αφήνει βλάβες στους πνεύμονες ο ιός; Ποια είναι η αλήθεια;

04:20

Οι 10 ελληνικές σειρές που ούτε θυμόσουν ότι υπάρχουν!

04:00

Κορονοϊός στη Βραζιλία: 240 νεκροί και 6.836 κρούσματα από τον ιό COVID-19 (pics)

03:40

Οι ωραιότερες satin πιτζάμες για τις μέρες στο σπίτι

03:20

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δικαιούχους (pics)

03:00
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved