ΥΓΕΙΑ

Συντονιστής της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας

Συντονιστής της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας

Ο πολιτικός επιστήμονας Σταμάτης Βαρδαρός είναι ο νέος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, με ειδική αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη θέση, ενόψει της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, υπήρξε αύξηση στον προϋπολογισμό των ΥΠΕ για το 2016 κατά 35 εκατ. ευρώ και παράλληλα μέσω των συμβάσεων ΥΠΕ- ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά πόροι από την Κοινωνική Ασφάλιση στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, αφού προηγουμένως το θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Βάση της μεταρρύθμισης θα είναι το Σχέδιο που εκπόνησε η Ομάδα Εργασίας για την ΠΦΥ, με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξη Μπένο. Πυρήνας του παραπάνω Σχεδίου είναι το αποκεντρωμένο «ιατρείο γειτονιάς» όπου ο οικογενειακός γιατρός και η διεπαγγελματική ομάδα υγείας θα έχουν υπό την ευθύνη τους ένα συγκεκριμένο πληθυσμό και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Η πρώτη φάση του Σχεδίου περιλαμβάνει πιλοτική εφαρμογή σε αστικές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην υλοποίηση μέτρων για τη σταθεροποίηση και την αναδιοργάνωση των σημερινών δομών ΠΦΥ και κυρίως του ΠΕΔΥ (συγκεντροποίηση εργαστηριακών εξετάσεων, επέκταση του ωραρίου των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, μεταστέγαση σε ιδιόκτητα ακίνητα κ.α) με στόχο την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών δομών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για τους παραπάνω λόγους, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της μεταρρύθμισης, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίησή της με σταθερά βήματα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαρδαρός θα έχει το συντονισμών των δράσεων για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) θα προχωρά σε δράσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των δομών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού.

Σχετικές ειδήσεις