ΥΓΕΙΑ

Πατούλης: Άμεση λύση για την Οφθαλμιατρική Κλινική του πρώην νοσοκομείου Πατησίων

Πατούλης: Άμεση λύση για την Οφθαλμιατρική Κλινική του πρώην νοσοκομείου Πατησίων

Την ανησυχία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) έχει προκαλέσει η επικείμενη μεταφορά της Οφθαλμιατρικής Κλινικής του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων στο «Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν Νέας Ιωνίας-Πατησίων».

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν σοβαρές δυσλειτουργίες από τη μετεγκατάσταση, υποβαθμίζοντας το σημαντικό έργο της κλινικής.

Πριν από την παύση λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, στις 31/8/2013, η Οφθαλμιατρική Κλινική εξυπηρετούσε περίπου 15.000 ασθενείς ετησίως και διενεργούσε γύρω στις 2.500 επεμβάσεις, οι οποίες κάλυπταν μεγάλο εύρος και εξειδίκευση. Στη συνέχεια η κλινική προσαρτήθηκε στο νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν Νέας Ιωνίας-Πατησίων» και συνέχισε να λειτουργεί διαιρεμένη -τα μεν ιατρεία στο παλαιό κτίριο του Γ.Ν. Πατησίων ενώ τα χειρουργεία στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες οι εργαζόμενοι κατάφεραν να κρατήσουν υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εξυπηρετώντας περισσότερους από 12.000 ασθενείς ετησίως.

Ο ΙΣΑ κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι ενώ αδιαφόρησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τις εκκλήσεις των εργαζομένων να βρεθεί ένας ενιαίος χώρος, αιφνιδίως αποφάσισε την άμεση και χωρίς εκπονημένο σχέδιο μετεγκατάσταση της κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο. Ωστόσο όπως καταγγέλλουν στον ΙΣΑ, οι εργαζόμενοι της κλινικής, ο χώρος ο οποίος έχει επιλεγεί είναι μικρός, ακατάλληλος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός θα πρέπει να αποθηκευτεί στα υπόγεια ενώ θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ η δυναμική της κλινικής αφού ο χώρος δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξή της.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η έλλειψη οργάνωσης και η προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ασθενείς. Την ώρα που οι δημόσιες δομές καταρρέουν από την έλλειψη προσωπικού και οι αναμονές αυξάνονται βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών, το υπουργείο δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς το διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό που επιθυμεί να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής αποδεικνύοντας ότι στηρίζει πραγματικά -και όχι μόνο στα λόγια- το Δημόσιο σύστημα υγείας».

Σχετικές ειδήσεις