Βλασταράκος: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εξοφληθούν χωρίς εκπτώσεις και «κουρέματα»

Newsroom Newsroom

Βλασταράκος: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εξοφληθούν χωρίς εκπτώσεις και «κουρέματα»

Την αντίθεση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ με έκπτωση 45%, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 53 του σχεδίου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της, ορίζει τον τρόπο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε την αντίθεσή του στις εκπτώσεις που επιβάλλονται, τη στιγμή που το άρθρο αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την εποχή που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο του rebate και του clawback.

«Αντί να υπάρξει και τόκος υπερημερίας στα οφειλόμενα ποσά μετά από τόσα χρόνια, καλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να δώσουν σημαντικές εκπτώσεις, προκειμένου να πληρωθούν. Είναι αδιανόητο να ζητείται έκπτωση 45% για οφειλές που έχει δοθεί προκαταβολή. Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και κουρέματα, αν όχι με προσαύξηση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει από το 2012» δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Βλασταράκος και πρόσθεσε: «Η μη έγκαιρη εκκαθάριση το 2011 των ληξιπροθέσμων οφειλών και η επιστροφή του αναλογούντος ποσού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Η Πολιτεία θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της ρύθμισης, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμβεί τόσο μεγάλη κοινωνική αδικία».

Αναφερόμενος στη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων είπε ότι πρέπει να επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτο-οργάνωσης του χώρου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και όχι η εξάρτησή της από τον κρατικό έλεγχο. Για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά και γενικότερα υποστηρικτικοί μηχανισμοί ελέγχου με κατάλληλες προδιαγραφές για κοινωνικές επιχειρήσεις, ώστε να μην σημειωθούν φαινόμενα απάτης ή διαφθοράς, αλλά και αστοχιών στην επίτευξη του ρόλου τους.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Βλασταράκος, πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, για να μην υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας, πρέπει να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και δυνατότητες προσαρμογής των κοινωνικών επιχειρήσεων, κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved