ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων

ΚΕΕΛΠΝΟ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων

Με αφορμή τη δίκη για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την ταυτόχρονη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αποτροπή της αυθαιρεσίας, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου θεσμικού πλαισίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκδιδόμενων οροθετικών γυναικών, τέσσερα χρόνια πριν, είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που καταδίκασαν το γεγονός, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση», «εξευτελισμό», «παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων» και «προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και άλλοι που μίλησαν για «προστασία της δημόσιας υγείας» και ας «παραβιάστηκαν διεθνείς επιστημονικές κατευθύνσεις και δεοντολογικές αρχές».

Η υπόθεση βρίσκεται σήμερα στη Δικαιοσύνη. Η δίκη με κατηγορούμενες έντεκα γυναίκες, τρεις έχουν χάσει τη ζωή τους (η μία αυτοκτόνησε), ξεκίνησε την Τρίτη με τη δημόσια συγγνώμη του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

«Το 2012 γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία των υπηρεσιών υγείας της χώρας μας, το απαράδεκτο συμβάν της δημόσιας διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών» τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Ρόζενμπεργκ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ προσανατολίζεται στη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Δυστυχώς, όμως, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν δεν γυρίζουν πίσω. Ωστόσο τα θλιβερά γεγονότα ας γίνουν δίδαγμα για όλους» τονίζει ο κ. Ρόζενμπεργκ. Προσθέτει ότι «η νέα Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στοχεύει στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει τις απαραίτητες διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας που θα καθιστούν αδύνατη στο μέλλον την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν την πιο πλήρη και ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Ρόζενμπεργκ είναι απόλυτα αντίθετος με την ενέργεια της τότε διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, με ευθύνη της τότε ηγεσίας του, το ΚΕΕΛΠΝΟ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Αν και ο Οργανισμός οφείλει από τον θεσμικό του ρόλο να είναι ο κατ' εξοχήν φορέας προάσπισης της δημόσιας υγείας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων, συνέβαλε στον υποχρεωτικό έλεγχο ευάλωτων γυναικών για HIV, παρέδωσε στην Αστυνομία ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συναίνεσε στη δημοσιοποίηση ονομάτων οροθετικών γυναικών, σε κατάφωρη αντίθεση με τις διεθνείς επιστημονικές κατευθύνσεις και δεοντολογικές αρχές».

Αναφέρει ότι με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης, ως πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, «εκπροσωπώντας σύσσωμο και ομόφωνο το Διοικητικό Συμβούλιο, ζήτησα να καταθέσω στο Δικαστήριο, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στη δικαστική περιπέτεια των γυναικών αυτών και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, με στόχο την ηθική και ουσιαστική αποκατάστασή τους στην κοινωνία. Όλα τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλες οι δομές και οι συνεργάτες βρισκόμαστε αρωγοί στα σοβαρά ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των οροθετικών ατόμων».

Ρoή Ειδήσεων