ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ημερίδα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διαχείριση περιστατικών γρίπης

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ημερίδα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διαχείριση περιστατικών γρίπης

Επιστημονική ημερίδα για τους επαγγελματίες υγείας διοργάνωσε την Πέμπτη (24/22/2016) το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, με θέμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό των υγειονομικών και τη διαχείριση περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής χειρουργικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, η Υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Χρυσάνθη Κισκήρα και ο Υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ, Γιώργος Αντύπας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η γρίπη σήμερα – η ευθύνη των υγειονομικών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο» με συντονιστές της εκδήλωσης τον κ. Ανδρέα Μεντή, ερευνητή Α’ ιατρό Βιοπαθολόγο – Κλινικό Μικροβιολόγο και Υπεύθυνο του Εθν. Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος καθώς και τον κ. Απόστολο Αρμαγανίδη καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και Διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε η ανάγκη συμβολής των Υγειονομικών Περιφερειών στην προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα μέτρα ελέγχου της διασποράς της νόσου στην κοινότητα και στο νοσοκομείο, το πώς διαγιγνώσκεται η γρίπη, πώς γίνεται η διαχείριση των βαρέως πασχόντων και των ευπαθών ομάδων ενώ τέλος, παρουσιάστηκαν οι μύθοι και οι αλήθειες τόσο για το εμβόλιο της γρίπης όσο και τη νόσο.

Κοινή θέση που τεκμηρίωσαν με επιστημονικά στοιχεία όλοι οι ομιλητές ήταν: «Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί σοβαρή νόσο και θάνατο. Το εμβόλιο, που συνιστάται για τα άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες, μπορεί να είναι σωτήριο».

Σχετικές ειδήσεις