ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Υγειονομικό κεκτημένο ο συστηματικός εμβολιασμός των παιδιών

Ξανθός: Υγειονομικό κεκτημένο ο συστηματικός εμβολιασμός των παιδιών

Η σημαντική για τη Δημόσια Υγεία θεματική των εμβολιασμών και των σχετικών προκλήσεων συζητήθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε, στις 3 Οκτωβρίου 2016, στην Μπρατισλάβα.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία, η οποία καταγράφει το συστηματικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού σε ποσοστό 95-96%. «Αυτό το "υγειονομικό κεκτημένο" οφείλουμε να το διαφυλάξουμε με συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση των νέων αναγκών που έχει δημιουργήσει η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση» σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών για την Υγεία, ανέφερε ο κ. Ξανθός, θέτοντας σε προτεραιότητα το ζήτημα των εμβολιασμών και προωθώντας το συντονισμό και την επιστημονική συνεργασία με τα κράτη μέλη, προωθώντας την εμβολιαστική κουλτούρα και την εναρμόνιση των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών. Η Ελλάδα στηρίζει και συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις, όπως για παράδειγμα στην ενιαία διαχείριση και κοινή προμήθεια εμβολίων για την πανδημική γρίπη σύμφωνα με την απόφαση 1082/2013/ΕΕ, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα εμβόλια και ενισχύοντας το εθνικό απόθεμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της επιφυλακτικότητας του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, το φαινόμενο δεν έχει λάβει στη χώρα μας σημαντικές διαστάσεις, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του London School of Tropical Medicine and Hygiene αποτυπώνει την άποψη ενός 25% των γονιών στην Ελλάδα πως τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, γεγονός που επιβάλλει τον εντοπισμό των αιτιών αυτής της επιφύλαξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων μέσω του ΕΜΑ και του ECDC, καθώς και τη συνεχή εγρήγορση και συστηματική ενημέρωση των πολιτών για την «ασπίδα προστασίας» που παρέχουν οι εμβολιασμοί. Κρίσιμο ρόλο εδώ μπορεί να επιτελέσει η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η οποία προάγει την κουλτούρα της πρόληψης και προσφέρει ολιστική φροντίδα υγείας, πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος, τέλος, στο προσφυγικό, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το ελληνικό σύστημα Δημόσιας Υγείας έχει αυτή την περίοδο επιφορτιστεί και με μια ακόμα κρίσιμη υποχρέωση, τον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών και ιδιαίτερα του παιδικού πληθυσμού που υπερβαίνει το 1/3 των ανθρώπων που φιλοξενούνται στη χώρα.

Οι εμβολιασμοί, που αφορούν κυρίως το MMR(ερυθρά-ιλαρά- παρωτίτιδα) και το 6-in-1 (διφθερίτιδα-τέτανος -κοκίτης -Polio-αιμόφιλος ινφλουέντζας-ηπατίτιδα Β) πραγματοποιούνται με το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και με βάση τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε συνεργασία με τη UNICEF και με την καίρια συμβολή των Γιατρών χωρίς Σύνορα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών του Κόσμου. Επιπρόσθετα προβλέπεται εμβολιασμός των νεογνών για φυματίωση, καθώς και σε περίπτωση επιδημικών εξάρσεων ή συρροής κρουσμάτων ο εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο, γρίπη, ηπατίτιδα Α και ανεμοβλογιά. Αντίστοιχα αυξημένες είναι οι ανάγκες ανοσοποίησης του υγειονομικού και υποστηρικτικού προσωπικού που εργάζεται στα κέντρα φιλοξενίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνέχιση της επιστημονικής-τεχνικής υποστήριξης από τον WHO και το ECDC καθώς και της οικονομικής ενίσχυσης των χωρών υποδοχής και φιλοξενίας από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, έχει κρίσιμη υγειονομική και πολιτική σημασία. Η αποτροπή της επιρροής στην κοινωνία ξενοφοβικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων οφείλει να είναι προτεραιότητα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις